вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / В деня на писмеността: За съвременната кирилица и дизайна на шрифта

В деня на писмеността: За съвременната кирилица и дизайна на шрифта

На 24 май, в Деня на славянската писменост, обръщаме внимание на едно от най-големите съкровища, които има българския народ, а именно кирилицата.

Каква е ролята на азбуката ни в света и какъв е дизайнът на шрифта на съвременната кирилица – разказа дизайнерът Борил Караиванов.

„Претенциозно ще бъде да кажем, че не познаваме кирилицата, но има професионална част, която за масовата аудитория не е известна. И това е наборният шрифт – буквите, с които набираме дълги текстове на компютри, телефони, в България съществува в несъвсем българска форма“, коментира Караиванов.

Той посочи, че според теотия от 60-те години на XX век кирилицата не еволюира по подобие на латиницата заради силови намеси.

„Благодарение на теорията на Васил Йончев в България се създава българска версия на кирилицата, която се счита, че решава еволюционните проблеми, които притежава масовата руска кирилица. Към днешна дата проблемът е известен само на специалисти“, допълни той.

Караиванов каза, че идеята е да се обучават все повече дизайнери, които познават и употребяват българската кирилица, както и създаването на безплатен шрифт.

За изкуството да нарисуваш буква вижте повече във видеото:

 

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …