сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / В Деня на лекаря: Кардиологът, номиниран за медицински „Оскар“

В Деня на лекаря: Кардиологът, номиниран за медицински „Оскар“

В Деня на лекарите в България ви представяме един от най-прочутите български кардиолози – доц. Иво Петров, който е и номиниран за медицински „Оскар“.

„Това е по-скоро символично название, вид годишен рейтинг, класация, каквато отдавна казвам, че трябва да има, защото добрите практики в медицината трябва да бъдат стимулирани. Да бъдеш отличен в класацията е доста добро морално признание, което колегите се опитват да постигнат в трудни условия“, коментира доц. Петров в предаването еМисия България.

Той е категоричен, че е постигнал номинацията си с доста ентусиазъм, преодолявайки ралзични препядствия, но и с помощта на своите колеги.

Казва, че част от успеха е да се въведат практики, които медиците ни научават при престоя си във водещи световни клиники.

По думите му здравната система в България явно има нужда от реформа, след като всеки министър започва да я реформира.

„Досега не бих казал, че има големи успехи. В последните 15 години, за съжаление, се правят само козметични промени, а няма радикална промяна, която да е в интерес на медико-социални проблеми на България“, подчерта доц. Иво Петров,

Според него, е нормално да има критики на пациенти към лекари. Кардиологът е убеден, че пациентите преценяват и уважават добрите практики.

„Много често има разделение, задържане и забрана дори да се говори за добрите практики в частните болници, което е абсурд. В България медицината е обществена дейност, която се базира на финансиране на от един фонд и по Конституция частните и държавните болници са равнопоставени. Разделението, което се прави и от медиите, според мен не е правилно. Акцентирането върху проблемите и скандалите също не е правилно, защото трябва да се стимулират позитивните неща и в реформата, и в областта на българските постижения в медицината. А за това не се говори много, защото явно се смята за реклама“, изтъкна кардиологът.

Той коментира още, че достъпът до медицинска помощ в България е улеснен, за разлика от редица западноевропейски държави, където се чака по месеци за разллични видове изследвания и манипулации. Може би обаче трябва да се акцентира на модерната медицина, смята доц. Петров.

Категорично имаме повече от необходимото болници, но финансирането на здравеопазването трябва да акцентира повече на тези методики, които са авангардни, но въведени в практиката. Ако изоставаме, ще продължават българите да пътуват в чужбина заради здравните си проблеми, а същевременно пренебрежимо малко да са хората, които идват тук да се лекуват, отбеляза специалистът.

„В България трябва да се нагнети национален ентусиазъм, позитивизъм и добра перспектива. Това би задържало повече млади хора, които да могат да видят бъдеще за собствената си реализация. А това касае не само лекари“, убеден е още доц. Иво Петров.

Според него, ако няма програма и визия за задържане на младите хора, то университетите ни ще продължат да подготвят българи за чужбина.

„Задържа ме това, че в България има какво да се постига. Надявам се, че мога да помогна при оптимизирането и разработването на нови методики“, допълни доц. Петров.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …