събота , 23 юни 2018
Начало / Жива връзка / В Америка отбелязаха деня на славянската писменост 24 май

В Америка отбелязаха деня на славянската писменост 24 май

В Америка вече се проведоха няколко тържества по случай деня на славянската писменост 24 май. В следващите ще ви представим две празнични мероприятия – концертът на училище „Джон Атанасов“ и манифестацията на малко българско училище. Започваме с „Джон Атанасов“, които имаха троен повод за празнуване.

От там бяха подготвили богато празнична програма, но преди децата да излязат на сцената директорът на училището Боянка Иванова с усмивка обяви, че ще бъде отбелязана и 15 годишнината от лицензирането на българските училища в Америка – първото, от които е именно „Джон Атанасов“. Едно от най-значимите постижение за цялата ни общност тук.

Генералният ни консул в Чикаго Иван Анчев я удостои й връчи наградата от съюза на българските учители „заслужил учител – 2017 година под аплодисментите на хората в залата. Освен от българските институции, „Джон Атанасов“ е признато и от министерството на образованието в щата Илинойс заради високото качество на преподаване, покриващо стандартите за владеене на чужд език на щатско ниво.

Също както и в България, тук в Чикаго 24 май също е може би най-важният ден за всяко едно училище. В програмата се включиха деца на всякаква възраст. Родителите с радост ръкопляскаха след всяко изпълнение от програмата, която включваше песни, танци и рецитали. А някои дори не можеха да сдържат сълзите си сред най-развълнуваните беше заместник-директорът и учител по литература Виолета Петрова.

Попитахме я лесно ли успява да се запази духа на българското образование толкова далеч зад граница.

„Този празник е въодушевен от носталгията ни към родината. Защото ние компенсираме носталгията към България най-вече чрез нашето българско училище, чрез това, което правим ние учителите. С това, че възпитаваме българското самосъзнание, българското национално самочувствие“, сподели Виолета Петрова – учител по литература в „Джон Атанасов“.

„Пожелавам си лично аз, а и на моите колеги и тук, и в България да сме живи и здрави и все така вдъхновени и все така сърцати и все така всеотдайни, за да я има България и тук и в България и навсякъде“, добави още преподавателят по литература.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …