петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Узбекистански журналист: Георги Марков е платил най-високата цена за свободата на словото

Узбекистански журналист: Георги Марков е платил най-високата цена за свободата на словото

Хамид Исмаилов е узбекистански журналист, напуснал дома по политически причини. Неговите книги и творчество са забранени в Узбекистан, но превеждани по целия свят. Той намира пример и прилики между живота си и този на българския дисидент и журналист Георги Марков.

За свободата на словото и комунистическите режими с Хамид Исмаилов разговаря колегата ни Олга Узунова.

„Знаех за „убийството с чадъра“, защото всички знаеха за този случай. Ако попитате хората на улицата познавате ли Георги Марков, всички се чудят кой е той. Но когато споменете убийството с чадъра, всички го зразпознават“, признава журналистът.

Спомня си, че когато започва работа в Би Би Си свят през 2010 г, започва да се интересува и кои са другите журналисти, работили там.

„За моя изненада открих прекрасни писатели като Джордж Оруел, Вия Снайпел, Ерик Уолкот и естествено Георги Марков. Така започнах да се интересувам от живота му. Колкото повече разбирах за него, толкова повече сходства намирах с моя живот. Защото както той, така и аз сме дисиденти, системите са ни направили такива. Ние сме просто писатели, говорещи за живота на обикновените хора, но властите не ни харесват, когато пишем за живота по честен начин. Причината е, че разбиваме техните лъжи, пропаганда и идеология“, твърди Хамид Исмаилов.

Категоричен е, че в едно комунистическо общество, което е много обвързано с идеологията, писателите са галеници, защото властите искат да ги използват, за да прокарват идеологиите и режимите си.

„Но хора като Георги Марков не искаха това, защото прозираха лъжите и заблудите“, споделя Исмаилов.

„В Узбекистан имаме поговорка: Ако си грозен, не обвинявай огледалото. За нещастие, тези режими винаги обвиняват огледалото и хората, които им показва“, допълва журналистът.

Признава, че за него Георги Марков е символът на Би Би Си свят.

„Този човек е платил най-високата цена за свободата на словото. И така с колеги го обсъдихме и решихме да учредим награда на негово име, която се връчва на драматурзи, които поставят в своите пиеси темата за свободата на словото“, казва Исмаилов.

Благодарение на учредената награда името на Георги Марков се разпространява от Мексико до Уганда. Колагата му от Би Би Си пък се надява, че някой ден и българска пиеса ще спечели наградата.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …