сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Уволненият хорист от „Йоан Кукузел“: Министрите са забравили кой им плаща заплатите

Уволненият хорист от „Йоан Кукузел“: Министрите са забравили кой им плаща заплатите

Стотици творци, преподаватели и граждани продължават да подписват открито писмо до премиера Бойко Борисов с искане за оставката на министъра на културата Вежди Рашидов. В писмото се казва, че свободата на словото не е просто абстракция, а фундаментално човешко право.

„През последните дни сме свидетели на откровен натиск от страна на министъра на културата Вежди Рашидов върху уважаван журналист от Българската национална телевизия, както и на уволнени по съмнителен начин негови критици от Националната художествена галерия след участие в критично за действията на министерството предаване“, пише още в него. И продължава: „Държавата, в която искаме да живеем, не е хранилка за лоялни хора, а система от правила, които трябва да се спазват“.

Писмото идва ден след извънредната пресконференция, в която министър Ражидов каза, че няма нищо общо с уволнението на художника от Националната галерия Владимир Руменов и моли той да бъде върнат на работа.

Би Ай Ти отново опита да се свърже с министъра на културата, но от кабинета му казват, че той не желае да дава интервюта. В еМисия България бяхме поканили и Владимир Руменов, който обаче минути преди началото на предаването каза, че ситуацията се пресолява и отказа да участва.

В четвъртък вечерта имаше и протест в защита на художника, където граждани поискаха оставката на министър Вежди Рашидов. В петък също ще има протест пред Министерството на културата от 19.30 ч.

За трусове в Културното министерство и тенденция ли е раздялата с инакомислещите творци

разговаряхме с бившия хорист от „Йоан Кукузел“ Георги Петров, чиято съдба бе сходна.

През април 2015 г. Петров бе изгонен от хора заради протеста си срещу липсата на хонорар за концерта на хора в катедралата „Нотр дам”, който бе част от съпътстващата програма на откриването на изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България” в Лувъра.

„Тук става дума за лишаване на хората от свобда на словото, страховете на едно правителство, което на действа със стари, познати комунистически приоми. Ставаме свидетели на завръщане на бившия соц по безпардонен начин. Министърът на културата отнова уволнява, той е хранител. Оставам с впечатлението, че това правителство все храни някого, а ние седим на хранилка, а тези, които ни подават храната, са вездесъщите Вежди Рашидов и Бойко Борисов. Не може така. Това са глупости, защото хората работят, инвестират в себе си и образованието си, следователно имат право на силна позиция срещу хора като Рашидов и Борисов и правителството, което не си върши работата“, подчерта Петров.

По думите му тези факти трябва да се казват ясно, тъй като виждаме как един министър иска да наказва и уволнява, само защото някакви хора имат отрицателно мнение към неговата работа.

„Министрите са в пълна самозабрава – кой ги е назначил и кой плаща данъци. Суверенът плаща данъци, както и заплатите на Бойко Борисов и неговите министри, които са се забравили“, изтъкна бившият хорист и определи ситуацията като безумие.

Петров коментира още, че министър Рашидов не трябва да чака някой да му иска оставката, а доброволно да си я подаде, както и не само да се извинява, но и да мисли преди да говори.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

4 коментара

 1. виждам тролове

  Как хубавичко си личи, когато в коментарите има слуги тролове. Кака Донка и запознат със случая – busted !

 2. Квозначение

  рашида, само като му гледаш подпухналата тиква на алкохолик … Какво мислене да има, той е зомби на ДС

 3. кака Донка

  Значи, тенорчето Петров, който впрочем не е професионален певец, защото не е учил за това, компрометира много грозно състава, който години наред му осигуряваше добавка към препитанието и затова хората го ОСВОБОДИХА. Съгласна съм с горния пост, че няма как да те уволнят от самодеен състав. Уволняват те от работното място, на което ходиш всеки ден на работа и ти плащат заплатата. Ама мислете ги тез термини, бе хора! Не разбирам също друго нещо – защо журналистите, които претендират да са обективни каквито и ТРЯБВА да бъдат канят по стидуята хора със съвсем лична неприязън кам министър Рашидов? Неясно от какво породена и подплатена, но ЛИЧНА. Какво изобщо разбира Петров (заради стила му на изразяване ми иде да кажа гаменът Петров, но няма да го кажа, защото съм културна) от култура – той няма допирна точка с тази сфера на живота, освен чрез жена си, но това не е едно и също. Този човечец НЕ РАЗБИРА от тези неща! Той е учил за съвсем друго нещо (то и от него толкова разбира, но нейсе), а и само проследете КАК и КАКВО пише в най-личното от всички лични пространства на света – профила му във фейсбук (жива да не бях!), чуйте го КАКВО казва и ще ви стане ясно, че е на светлинни години от всякаква култура!! Вълнува ме също и докога телевизионерите ще занимават общественото внимание с човек, който се прекланя пред наркотици, пише АБСОЛЮТНО неграмотно и пълни свинщити (за справка виж фейсбука на Петров), изказва се съвсем НЕАДЕКВАТНО! Свършиха ли се специалистите, свършиха ли се ерудираните хора, свършиха ли се КУЛТУРНИТЕ…. явно да, щом като хора като „тенора“ Петров отново изпълзяха от смрадната си дупка… тцтц! Бедна майка България! С такива разбирачи като този скудоумен неудачник!! Тежко ни! :(:( Е…. сполай ви, скъпи сънародници….

 4. запознат със случая

  Няма как някой да бъде уволнен от самодеен състав. С мръсния си език (ако някой помни публикацията) Петров компрометира състава, за което и беше освободен. Господина обича да говори за суверени и данъци, но не обича да плаща въпросните данъци и осигуровки. И отново, както и преди време е далеч от темата. Ако него го залеят с такава помия, не знам къде и как ще се озове. Човека просто мрази Рашидов – проследете профила му във фейсбук (Koala Monachus) – той буквално дебне публикациите за министъра и се изказва в ругателен план винаги. И какво разбира от култура един философ (защото Петров не е професионален певец) не знам. Търсене на евтина слава от човек, нищо не направил в живота си