неделя , 16 декември 2018
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / Уволнение в Агенцията за закрила на детето след скандала с кадрите от дом „Хризантема“ в Габрово

Уволнение в Агенцията за закрила на детето след скандала с кадрите от дом „Хризантема“ в Габрово

Премиерът Бойко Борисов е внесъл предложение до Министерския съвет за освобождаване на Офелия Кънева като председател на Държавната агенция за закрила на детето.
Причината – липсата на адекватни мерки срещу насилието в центъра за деца и младежи с увреждания в Габрово. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Припомням ви, че видеозаписи разкриха насилие над деца с увреждания от дом „Хризантема“ в Габрово. На кадрите се вижда физическо и вербално насилие над децата. Твърди се, че това се е случвало в продължение на две години. За временно изпълняващ длъжността председател на агенцията за закрила на детето е определен сегашният заместник-председател доктор Валентин Димитров.
От Дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово днес внесоха сигнал в прокуратурата срещу управителката на центъра за деца и младежи с увреждания „Хризантема“.

Управителят на център „Хризантема“ в Габрово Маринела Лазарова в продължение на повече от година е укривала факти, доказващи, че там има насилие над децата от страна на служителите и това е било предпоставка това да продължава да се случва. В това е категоричен директорът на От Дирекция „Социално подпомагана“ в града Расдостина Братованова.
Според социалните друго сериозно нарушение на управителката е фактът, че от април 2017 в центъра няма медицинско лице, което да се грижи за децата настанени там.
Проверките на социалните и прокуратурата продължават.

Повече от новините на БиАйТи- ТУК

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …