четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Утопия или реално място: Изложбата „Шангри-ла – намереният хоризонт“

Утопия или реално място: Изложбата „Шангри-ла – намереният хоризонт“

Всички сме чували за легендарната древна земя Шангри-Ла. Името се появява за пръв път в приключенския роман „Изгубеният хоризонт“ на английския писател Джеймс Хилтън, като и досега не спира да провокира въображението ни.

Дали това е само художествена измислица, нарицателно за прекрасно утопично място на вътрешен мир или пък реално съществуващо пространство – отговора на този въпрос търсим с Александра Ангелова, автор на фотографската изложба „Шангри-Ла – намереният хоризонт“, която представя серия кадри от Югозападен Китай.

Тя се открива на 2 юни от 18 ч. в галерия „Алма Матер“ в Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“.

Александра е завършила китаистика и покрай работата си често е посещавала Китай. Изложбата предлага поглед към провинциите Съчуан и Юннан чрез подбрани фотографии от пътуването на двама души, уморени от забързаната суета на градското ежедневие. Освен красотата и хармонията, те откриват обаче и вътрешните противоречия и проблеми на тези места.

„Открих, че Шангри-Ла е синоним на нещо, което човек може да открие буквално навсякъде – стига да е настроен. Аз съм го намирала както в Китай, така и в България“, казва Александра. Чуйте историята на нейната изложба, както и впечатленията й от живота в Китай:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …