петък , 23 февруари 2018
Начало / Жива връзка / Успелите българи: Галина Михалева, която преподава мода на няколко континента

Успелите българи: Галина Михалева, която преподава мода на няколко континента

С една успяла българка, която преподава мода на няколко континента, ни среща днес колегата ни Ивайло Везенков. Тя работи както в Аризона, така и в Сингапур, предподава и у нас.

Галина Михалева пристигна тук преди повече от 20 години, но още помни началото, когато поради проблеми с документите си няма възможност да се прибере в родината си цели шест години.

По-късно обаче тя успява да завърши докторантурата си и започва да преподава в няколко училища едновременно, в университета на Аризона, като в крайна сметка стига до Парижката седмица на модата. Поканата да проведе уъркшоп в Сингапур пък се оказва повратна точка в кариерата й.

„Студентите бяха написали много добри отзиви за този уъркшоп. Година по-късно бях поканена като гостуващ преподавател. В началото казах не, не! Нямам никакви шансове, понеже за да си правя моята докторантура, която ми струваше много, работех на много места – в Държавния университет на Аризона, в един колеж и в една гимназия. Бях 24 часа заета“, разказва тя.

Интересът на Галина е насочен към връзката на нанотехнологиите и текстила. Текстилът, с който работи, може да реагира на човешкото тяло и нуждите му – например при хора с диабет, да даде знак кога организмът има нужда от инсулин. Галина изнася лекции и в България, където по думите й, срещите със студенти са винаги вдъхновяващи.

„Българите наистина са жадни за изкуство и го оценяват. Мисля, че ако има средства, те биха направили много повече от хората тука“, убедена е тя.

Днес Галина преподава и в Азия, и в Европа, и в Америка. Колкото повече време минава в чужбина, толкова по-лесно става да се местиш от едно място на друго, открива за себе си тя. Разбрала е също, че едно от най-трудните предизвикателства зад граница е да приемеш различната култура и начин на живот.

„Аз си мисля, че вече съм като глобален номад, който до такава степен е полирал сетивата си и може да се адаптира навсякъде. Нямам проблем да отида в Африка и бих намерила начин на обшуване с местните. Както и в Азия, където студентите са много затворени. Отне ми около месец да направя контакт с тях.“

Галина има награда и от Парижката седмица на модата. А днес вече вече лети за поредното събитие в Ню Йорк.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …