петък , 24 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Жива връзка / Успехите и неуспехите на по-малките партии в САЩ и България
JIVA_PARTII картинка

Успехите и неуспехите на по-малките партии в САЩ и България

На 8 февруари изтича срокът за регистрация на партиите и коалициите за предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 26 март. През изминалото денонощие са се регистрирали 5 коалиции и 7 партии, но окончателният им брой ще стане ясен днес.

Кампанията по регистрацията обаче не мина без скандали. 48 часа преди края за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК), новата партия на бившият правосъден министър Христо Иванов – „Да, България“ заради съдебната си регистрация можеше да пропусне крайния срок и да не участва на изборите. Срещу нея бяха подадени три жалби в прокуратурата с фалшиви данни. От парията бяха категорични, че ще подадат сигнал в прокуратурата, за да последва раследвани жалбите.

Затова от „Да, България“ взеха решението за коалиция със „Зелените“ и друга партия, като за целта започнаха кампания по събиране на подписи за регистрацията им. Те обаче за ден успяха да съберат близо 20 хиляди подписа в своя подкрепа.

Може ли подобно нещо да се случи и в САЩ?

Уви, паралел между българската и американската политическа система е почти невъзможен. Характерна за Америка е двупартийната система и от средата на 19 век насам политическото пространство се доминира от 2 партии – Републиканската и Демократическата.

Не е възможна и драма, свързана с регистрацията на партия или кандидати за място в конгреса.

Вижте обаче някои от успехите на по-малките партии в САЩ:

Вижте също

JIVA_PAMETNICI картинка

Какво (не) знаем за постиженията на българските жени

В сряда след тайна акция София осъмна със седем нови паметника на жени, които по-късно …