четвъртък , 22 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Уроците на Хитрино – черни, но задължителни

Уроците на Хитрино – черни, но задължителни

Кризисният психолог Младен Владимиров, политикът Виктор Лилов и журналистът Юлияна Методиева гостуваха в еМисия България. Те са на мнение, че държавата и институциите са успели да реагират адекватно при трагедията в Хитрино, но липсва ефективен превантивен контрол.

Според Виктор Лилов въпросът е какво е довело до повторение на тази ситуация, тъй като е имало подобно случаи и през изминалите години. „Това са проблеми, свързани както с контрола върху техническата изправност на железопътния състав, както и инфраструктурата“, смята Лилов. Според Лилов и Владимиров има адекватност, присъствие на държава и усещане за сигурност.

„Имат ясна мисия и визия да успокоят всичко това, което се случи. Това е много тежка криза, особено за зимния сезон“, каза Владимиров. Кризисният психолог каза, че много от реакциите са нормални и няма да се успокоят докато не бъдат преместени цистерните и хората не се приберат по домовете си.

Според политика не се виждат никакви следи от превантивна работа. „2020 г. предстои либерализиране на железопътния транспорт и поява на много повече конкуренция. Очевидно ние няма да можем да се възползваме от тази либерализация, ако инфраструктурата е в това състояние“, добави политикът.

„Ако се работи добре, не би трябвало да има посттравматичен стрес. Този път хората си свършиха добре работата. Но част от медиите може би не си свършиха работата“, обясни Младен Владимиров. По думите му, журналисти са ровили в раната на тези силно объркани хора с допълнителни въпроси.

„Медията трябва да фокусира вниманието на хората в Хитрино върху онова, което държавата ще направи за тях. Те да се чувстват в правото си да изискват и да знаят, че не са потребители на милост“, обясни журналистът Юлияна Методиева. Тя добави и че не трябва хората да изпадат в ролята на жертви.

„Големите отговорници всъщност са хората, които трябва да отговарят инфраструктурата и контрола да са на европейско ниво. България води в пъти по брой жертви при подобни инциденти в Европа. Статистиката е за това – да се анализира и да се вземат мерки“, подчерта Виктор Лилов.

„Имаме в народопсихологията си да сме жертви. Винаги търсим около празници някакъв знак – какво ни се случва около Коледа и около Нова година. Винаги да бъдем постоянно нащрек“, добави кризисният психолог. „Разми се митът, че частното е по-добро от държавното“, каза Владимиров.

„Очевидно е, че тези опасни товари минават всекидневно през Хитрино. Нима не са можели от местната управа да осигурят безопасността, да проверява дали не е свръхнатоварено. Ние трябва много категорично да казваме искове – колективни и индивидуални към цялата държава“, категорична е Методиева.

Чуйте целия разговор с Кризисният психолог Младен Владимиров, политикът Виктор Лилов и журналистът Юлияна Методиева в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …