вторник , 18 декември 2018

Урок по рок

Отиваме на урок – по… рок. Училището е цветно и шумно и учениците нямат търпение да влязат в час. RockSchool е създадено с идеята и огромния ентусиазъм на Мелина Крумова.

„Свиря, откакто има RockSchool. Затова го направих – почнах уроци по китара, обаче някак си ми липсваше едно такова място, което да предостави точно всичкото това. И направих това място, защото аз усещах липсата му. Аз реално не преподавам, но създадох място, където други преподават и много други като мене се учат, защото на мен ми липсваше като започващ музикалната пътека човек”, разказа Мелина в приемната на училището край огромен стенопис на Джими Хендрикс, между китари, плочи, палки и намотани струни.

Пет години след основаването му в RockSchool всяка седмица се преподават по 300 урока по рок. Учениците са на всякакви възрасти – от 5-годишен начинаещ барабанист с огромен талант до пенсионери, които не се отказват да сбъднат музикалните си мечти.

Преди да създаде RockSchool, Мелина завършва университет в Лондон. Учи финанси. „Избора го направих просто формално, но не съжалявам, на доста неща ме научиха там. Не беше за мен тая материя, аз го осъзнавах още там.Горе-долу на третата, четвъртата година от образованието ми бях осъзнала, че няма да стана счетоводител. Просто не го чувствах. Но образованието по финанси дава един такъв по-глобален поглед кое как работи и смея да кажа, че доста ми е помогнало да разбера как да реализирам една идея от начало до край”, обясни Мелина.

В РокСкул Мелина намира още нещо – бандата, в която свири, Grimaze. Убедена, че музиката свързва хората по необикновен начин, тя има нова идея – по-глобална и още по-амбициозна.

„След като видях как се разви RockSchool и как хората реагират на него, ми се щеше да го изкарам на по-голям мащаб. По този начин се вдъхнових да създам Drooble, което е като RockSchool, но версията му, която е за целия свят“, разказа Мелина. Drooble е социална мрежа за връзка между музиканти. В него може да се търси по филтри като музикален инструмент, стил, музикални предпочитания, така че банди да откриват нови членове, например. Има и възможност за съвместно свирене с видеовръзка, което е подходящо за преподаване на уроци или за композиране на музика.

„Аз вярвам, че каквото и да тръгна да правя, ще стане. Няма да тръгна да правя нещо, ако си мисля, че няма да стане. Аз вярвам в него и знам, че щом вярвам в него и го обичам, ще се случат нещата“, сподели Мелина, с още няколко узряващи идеи на ум.

[KGVID]http://cdn1.bitelevision.com/upload/2016/01/27/ROCK_SCHOOL_S_NADPISI.webm[/KGVID]

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …