събота , 22 октомври 2016 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Уредникът на обновения дом на Яворов: Ремонтът свали огромно морално бреме от плещите ни
YAVOROV картинка

Уредникът на обновения дом на Яворов: Ремонтът свали огромно морално бреме от плещите ни

Обновената къща-музей на големия български поет Пейо Яворов отваря врати за посетители на 21 май от 19,30 ч., когато е и 12-ото издание на Европейската „Нощ на музеите”. В освежения и приветлив двор пък ще бъде наредена изложбата „Път, на който не съзирам края“. Официалното откриването ще озвучи струнен квартет от музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“, а стихове на поета ще рецитират актьорът Янко Лозанов и други млади изпълнители.

Колегата ни Божидар Николов разговаря с дългогодишния уредник на музея Иво Милтенов от вътрешността на къщата-музей.

„Ремонтът е външен, но въпреки че е акцентирано върху фасадата, той свали едно огромно морално бреме от плещите на цялата ни общественост.

Паметта на Яворов, която трябва да тачим, през последните десетилетия бе пазена така, че всички имахме усещане за агония – не само на музея, но и на нашата култура и националност“, коментира той.

По думите на уредника десетки граждани вече идват и влизат в двора на Яворовия дом, като личи радостта им.

„Това е първата крачка към един още по-важен ремонт – отвътре, който очакваме в близките месеци. Ще се изградят бетонови укрепления, така че сградата да може да носи тежестите на товара над нас. Този ремонт ще гарантира живот на къщата десетилетия наред“, каза още Милтенов.

Музеят е открит през 1963 г. и вече навърши 50 години, припомни уредникът, като разказа още подробности за историята и архитектурата на сградата, строена в продължение на четири години:

Вижте също

GEORGI_MARKOV картинка

Георги Марков в спомените на колегата му в Би Би Си Питър Юдел

Питър Юдел е бивш журналист от Би Би Си, който между 1971 и 1973 г. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *