сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Урбанистът Ян Геел ще помага на София да стане град за хората

Урбанистът Ян Геел ще помага на София да стане град за хората

Представете си София с по-малко паркинги и улични платна, за сметка на пешеходни зони, паркове и велоалеи.  Така изглежда бъдещето на градовете, според големия урбанист Ян Геел. Той от години помага на мегаполиси като Копенхаген, Мелбърн, Ню Йорк, Москва, Стокхолм, Сан Франциско да станат градове за хората, а не за автомобилите. Той бе и в София по покана на главния архитект на столицата.

„Ще дискутираме как можем да си сътрудничим и да приложим тук опита и идеите, които сме използвали в други градове. Ще обсъдим как може да стане това. Така че това е началото“, сподели Геел за Би Ай Ти.

Как неговите идеи превръщат света в по-добро място за живеене – разказа още архитектът пред колегата ни Кремена Николова.

Геел учи архитектура във време, когато се говори само за огради и оградени места, а идеите на модернизма набират скорост.

„Беше времето на идеята, че живееш тук, работиш там, забавляваш се другаде, и имаш три пътя между тези места, така че всички да са щастливи. Завърших през 1960 г. и се ожених за психолог. Тогава съпругата ми започна да ме пита: защо вие, архитектите – не се интересувате от хората; защо не са ви учили нищо за хората в университета; не осъзнавате ли, че когато строите каквото и да е, вие, манипулирате човешкия живот. Тогава осъзнах за проблема – как формите влияят на качеството на живот, всъщност не сме подготвени“, казва Ян Геел.

Признава, че тогава решава да навлезе в непозната територия, за да се опита да разбере повече за връзката между формите и живота. Младият архитект създава свое студио и започва да изучава как градовете влияят на хората.

„Използвахме Копенхаген като лаборатория. Разхождайки се в града, той самият започна да ни подсказва какво да направим, за да го променим. Използвахме това, което откривахме, и след известно време нашата работа и обучение доведе до това Копенхаген да се развие много. Той стана първият град в света, където животът в града и трафикът бяха изучени много внимателно“, разказва архитектът. В битката хора – пътища, печелят идеите на Геел за градското пространство.

„Правим градовете за хората, не – за колите. Работим за това градовете да правят хората щастливи, а не да правим колите щастливи. Това е причината Копенхаген много рано да стане един от най-добрите градове за живеене в Европа“, допълва Геел.

„Най-интересното е, че два от градовете, с които съм работил най-много – Копенхаген и Мелбърн, винаги са номер 1 и 2. И е повече от очевидно, че този начин на планиране на хуманистични градове има сериозно влияние. Когато градовете са удобни за живот, това означава, че са хубави градове“, убеден е архитектът.

Автомобилите, според него, са най-големият проблем на мегаполисите и колкото повече пътища се строят, толкова повече се увеличават автомобилите.

„След като колите започнаха да нахлуват в града, всички усилия се насочваха към това да се правят повече пътища, да се намерят повече места за паркиране, всичко беше фокусирано твърде много в колите и много, много градове забравиха напълно за хората“, казва още Геел.

Именно той е виновникът за превръщането на части от „Бродуей“ в Ню Йорк в пешеходна зона, за ограничаването на паркирането в центъра на Москва и за превръщането на Мелбърн в град, обърнат към хората. И все пак – не смята, че има перфектен град.

Геел споделя, че следващият проблем на градовете ще бъдат климатичните промени, които ще предизвикат вълна от миграции. Бъдещето е на големите градове, убеден обаче е архитектът.

Следващите градове, които Геел ще консултира, са Сингапур и Прага. А вероятно и софийският трафик скоро ще изчезне, благодарение на неговите идеи.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …