четвъртък , 18 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Урбанистът Ян Геел ще помага на София да стане град за хората

Урбанистът Ян Геел ще помага на София да стане град за хората

Представете си София с по-малко паркинги и улични платна, за сметка на пешеходни зони, паркове и велоалеи.  Така изглежда бъдещето на градовете, според големия урбанист Ян Геел. Той от години помага на мегаполиси като Копенхаген, Мелбърн, Ню Йорк, Москва, Стокхолм, Сан Франциско да станат градове за хората, а не за автомобилите. Той бе и в София по покана на главния архитект на столицата.

„Ще дискутираме как можем да си сътрудничим и да приложим тук опита и идеите, които сме използвали в други градове. Ще обсъдим как може да стане това. Така че това е началото“, сподели Геел за Би Ай Ти.

Как неговите идеи превръщат света в по-добро място за живеене – разказа още архитектът пред колегата ни Кремена Николова.

Геел учи архитектура във време, когато се говори само за огради и оградени места, а идеите на модернизма набират скорост.

„Беше времето на идеята, че живееш тук, работиш там, забавляваш се другаде, и имаш три пътя между тези места, така че всички да са щастливи. Завърших през 1960 г. и се ожених за психолог. Тогава съпругата ми започна да ме пита: защо вие, архитектите – не се интересувате от хората; защо не са ви учили нищо за хората в университета; не осъзнавате ли, че когато строите каквото и да е, вие, манипулирате човешкия живот. Тогава осъзнах за проблема – как формите влияят на качеството на живот, всъщност не сме подготвени“, казва Ян Геел.

Признава, че тогава решава да навлезе в непозната територия, за да се опита да разбере повече за връзката между формите и живота. Младият архитект създава свое студио и започва да изучава как градовете влияят на хората.

„Използвахме Копенхаген като лаборатория. Разхождайки се в града, той самият започна да ни подсказва какво да направим, за да го променим. Използвахме това, което откривахме, и след известно време нашата работа и обучение доведе до това Копенхаген да се развие много. Той стана първият град в света, където животът в града и трафикът бяха изучени много внимателно“, разказва архитектът. В битката хора – пътища, печелят идеите на Геел за градското пространство.

„Правим градовете за хората, не – за колите. Работим за това градовете да правят хората щастливи, а не да правим колите щастливи. Това е причината Копенхаген много рано да стане един от най-добрите градове за живеене в Европа“, допълва Геел.

„Най-интересното е, че два от градовете, с които съм работил най-много – Копенхаген и Мелбърн, винаги са номер 1 и 2. И е повече от очевидно, че този начин на планиране на хуманистични градове има сериозно влияние. Когато градовете са удобни за живот, това означава, че са хубави градове“, убеден е архитектът.

Автомобилите, според него, са най-големият проблем на мегаполисите и колкото повече пътища се строят, толкова повече се увеличават автомобилите.

„След като колите започнаха да нахлуват в града, всички усилия се насочваха към това да се правят повече пътища, да се намерят повече места за паркиране, всичко беше фокусирано твърде много в колите и много, много градове забравиха напълно за хората“, казва още Геел.

Именно той е виновникът за превръщането на части от „Бродуей“ в Ню Йорк в пешеходна зона, за ограничаването на паркирането в центъра на Москва и за превръщането на Мелбърн в град, обърнат към хората. И все пак – не смята, че има перфектен град.

Геел споделя, че следващият проблем на градовете ще бъдат климатичните промени, които ще предизвикат вълна от миграции. Бъдещето е на големите градове, убеден обаче е архитектът.

Следващите градове, които Геел ще консултира, са Сингапур и Прага. А вероятно и софийският трафик скоро ще изчезне, благодарение на неговите идеи.

Вижте също

Трилогията от детски книги на Радостина Николова превзема Китай

Трилогията от детски книги на Радостина Николова излиза на китайски език. Това е първият голям …