петък , 16 ноември 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Управленска импотентност- как пропаднаха сделки за милиарди за отбраната ни- говорят адмирал Манушев, генерал Попов и министърът на отбраната

Управленска импотентност- как пропаднаха сделки за милиарди за отбраната ни- говорят адмирал Манушев, генерал Попов и министърът на отбраната

В днешното издание на „Просто Диков“ ще станете свидетели на нещо невероятно по своята абсурдност. Ще видите как управляващите у нас не могат да се справят с изключително важни задачи, касаещи националната сигурност. Онова, което ще чуете, звучи като виц, но не е. Парламент и държава, която е заделила пари и е гласувала бюджет, в крайна сметка не може да определи как да приключат всички тези процедури така, че България да започне строежа на нови кораби и да си набавя нови самолети – и всичко това в цялата каша между управляващи, коалиционни партньори, правителство, парламент, фирми и други.

Адмирал Пламен Манушев от ГЕРБ каза следното: „Има си закони в България, трябва да се спази процедурата точно. И явно не е спазена, не успяха да се справят явно и парите не достигнаха за това, което искаха за се купи За корабите – сутринта преди решението на министерски съвет, единственият кандидат, който беше класиран, се отказа и той- не му стигнали парите явно.
Корабите са скъпо нещо. За 800 милиона в Румъния сега строят един кораб- за 400 милиона евро и с всяка година нараства цената. И то не на сами корпус на кораба, а на въръжението. От 2017 година влезе задължението ДДС да влезе в сумата и за военна продукция – нямаше го това нещо. Преди бяха чисти тези 820 милиона , с 160 милиона стана по малко, като влезе ДДС и тази намалена сума направи така, че се отказаха западните фирми шестте , а българската до последно се опитваше даже бяха стигнали до договор да подготвят и се отказаха в последния момент. Явно не им се връзват сметките“.

Ето обяснението но същата тема на генерал Константин Попов от ГЕРБ.

„Ако говорим сериозно по темата тук настина трябва да се помисли. Тези проекти за инвестиционни разходи , които внесохме тогава и аз като началник на отбраната в парламента, и които считам,че бяха успех, защото отвориха пътя за модернизацията. Дали тази формула на тези проекти за инвестиционни разходи работи. Дали дават достатъчна гъвкавост на министъра на отбраната , на неговия екип, на военното ръководство да реагира на промените“.

Тезата на Каракачанов е следната: „Не е опропастено нищо. Защото проектът с модернизацията на авиацията беше спрян заради парламентарната комисия, която трябваше да си направи своите изводи и да даде препоръки. До тук добре. Проектът за бронираната машина въобще не е залаган в предишното правителство и в предишния парламент“.

Повече във видеото, а всичко от Просто Диков- ТУК

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

2 коментара

  1. Диков вашата телевизия се оказа въздух под налягане,най голямата цензура упражнява вашия екип,не можеш да изпратиш три пълни реда!Позор!

  2. Пепи Пеев

    „Измамите в министерство на отбраната“ в wars.bg