вторник , 12 декември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Уникалното присъствие на „Ислямска държава“ в интернет

Уникалното присъствие на „Ислямска държава“ в интернет

„Виртуалните членове на „Ислямска държава“ са навсякъде“, каза пред BiT етичният хакер Борис Гончаров. Според него членовете на организацията не са локализирани само в Ирак или Сирия. Те се намират в САЩ, в Русия, в цял свят. Използват глобално ориентирана медийна стратегия и комуникират предимно на английски език, допълни той.

По думите му западните общества не разбират идеята на „Ислямска държава“ и не са подготвени за нея. А тази идея се разгръща най-вече в социалните мрежи и привлича членовете си чрез създадени наръчници за индоктриниране. Основната целева група на това влияние са уязвими млади хора, които изпитват дефицити по отношение на общуването си и най-често не са религиозни. „Когато един човек прегърне подобен тип радикални идеи, това не изтрива неговия житейски опит и неговата професия, това, което е правил в другия си живот. Напротив, подобен тип индоктринация му дава допълнителна сила“, коментира етичният хакер.

Действията на „Ислямска държава“ представляват война на идеи. Тази война не се води на обособен фронт, тя се разгръща предимно в интернет. Потушаването й предстои, защото бойните умения на организацията са силно преувеличени, смята Гончаров и допълни: „Но това, което няма да се случи, е, че тя няма да изчезне просто защото ще бъдат победени на територията, на която се намират в момента. Проблемът ще остане от гледна точка на съществуването на тази идея и начина на нейното разпространение.“

Вижте също

Отива ли си и поредният здравен министър след гафа с мораториума върху новите лекарства или корпоративни интереси стоят зад протестите?

Само месец след като оглави здравното министерство, Кирил Ананиев беше изненадан с първи искания за …