понеделник , 18 декември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Уенди Коп от Teach for All: Децата в класната стая могат да променят света

Уенди Коп от Teach for All: Децата в класната стая могат да променят света

Между България и Съединените щати трудно могат да бъдат открити толкова явни паралели, колкото по отношение на образователното неравенство. И в двете държави има огромна вероятност ученикът да изостане в образованието си, ако е роден в бедно семейство или в малко населено място, ако живее само с един от родителите си, ако родителите му имат ниско образование или работят нискоквалифициран труд.

Уенди Коп се бори за промяната на тази статистика в Съединените щати вече 27 години. Тя е основател на организацията Teach for America, която изпраща млади специалисти от различни области да преподават в общности в неравностойно положение. Моделът е измислен през 1989 г. и преди 10 години започва да се прилага и в други държави. Днес глобалната мрежа Teach for All има партньори в 45 държави по света. В България моделът се прилага от „Заедно в час“.

Уенди Коп беше в България за годишната Глобална конференция на Teach for All.

Как може да се пребори образователното неравенство, какви умения трябва да изгражда училището, какво кара млади специалисти да се посветят на учителската професия – чуйте в интервюто на Десислава Микова с Уенди Коп, един от най-влиятелните хора в сферата на образованието в света.

Вижте също

Антикорупционният закон – ще се обърне ли срещу хората, които подават сигнали? Коментар на експертите

Парламентът бойкотира управляващата власт. В петък депутатите окончателно решиха да оставят без защита от съдебно …

Един коментар

  1. Йорданова

    Много добро интервю! Хвала за професионализма на младата и чаровна журналистка, която зададе наистина точните въпроси! Аз съм учител и зная за какво става въпрос, по същество!