неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Удовлетворени ли са британските искания към ЕС – обяснява Коста Стефанов

Удовлетворени ли са британските искания към ЕС – обяснява Коста Стефанов

Черновата на документа за споразумението между Брюксел и Лондон бе представена днес. Какво съдържа тя, защо преговорите продължиха толкова дълго и кои са въпросите, които остава да бъдат обсъдени разяснява от Лондон журналистът Коста Стефанов

Той припомни и основните искания на консервативното британско правителство, което преговаря за оставане на страната в съюза и постигане на споразумение с ЕС, преди да бъде свикан национален референдум по въпроса. Според Стефанов той ще бъде на 23 юни.

Сред ключовите искания бяха по-голяма защита за държави извън еврозоната, повече власт за националните институции, както и временното спиране на социалното подпомагане за работниците имигранти на Острова от страни като България, Полша, Унгария и други. То е и най-важното за Великобритания предвид наплива от мигранти в страната.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предлага да се въведе т.нар. „аварийна спирачка“, т.е. всяка страна членка, която почувства, че бюджетът и социалната й система са подложени на сериозен натиск, да може да спира „извънредно“ плащанията за период от време.

Оповестеното днес проектоспоразумение за оставане на Великобритания в ЕС ще бъде представено и обсъдено на заседанието на Европейския съвет този месец, което ще се проведе на 17 и 18 февруари. Дискусиите на премиера Камерън трябва да приключат до срещата.

Към момента предварителните проучвания за изхода от референдума не показват категоричния избор на британците, смята Коста Стефанов.

Вижте какво се случва и със другите искания на Великобритания във видеото.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …