петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Учителката Нора Кирева: Будителството е възпитание в усет за чест и свобода

Учителката Нора Кирева: Будителството е възпитание в усет за чест и свобода

В деня на Народните будители говорим за будителското дело на учителите, които са възпитатели на младото поколение. Те разказват на учениците си за добрия пример в миналото и ги насърчават да следват същите ценности. За ценностите на будителството и мисията на учителите разговаряхме с Нора Кирева, учителка по Български език и литература в 35-то ОУ „Добри Войников” в София.

Тя посочи, че по нейните наблюдения учениците вече знаят какъв празник се отбелязва на 1 ноември. „Наблюдавам една конфронтация между двата празника – Хелоуин, един чужд празник, а другият – български. Аз не виждам конфронтация. Колкото повече празници, толкова по-добре. Лошото е, ако чуждият се тачи повече, отколкото българският. В това отношение мисля, че залитаме. Едно епизодично благоговеене пред народното – от празник на празник. Обществото се сеща за това будителство от празник на празник“, обясни Нора Кирева.

„Ние, които имаме тази мисия за будителство, определено сме длъжници на младите хора, защото те търсят по-атрактивното и то е по-популярно. Трябва да направим реверанс към всички хора, които работят в областта на културата и интелектуалното“, подчерта учителката.

Тя припомни, че идеята за будителството тръгва от една метафора за робския сън. „Будителството е възпитание в усет за чест, свобода и в никакъв случай не е само родолюбие. Родолюбието е част от темата будителство. Един буден човек не трябва да е вманиачен по темата, че от България по-хубаво няма“, категорична е преподавателката по български език и литература.

Тя каза, че срещам хора, чиито деца са в България и започват разговор с твърдението – ние тук сме патриотите, които останахме, а всички останали, които са навън по чужбина – не са.

„Патриотизъм не означава само стоенето в България. Възпитанието на младите хора в чувство за свобода, собствено достойнство и историчност. Опасно е да разсъждаваме твърде тесногърдо“, категорична е Кирева.

Тя посочи, че никога не е крила професията си за разлика от нейни колеги, които казват, че работят в сферата на образованието.

„Не е трудно да си учител в днешно време, докато си обичаш работата и ако си искрен с децата през цялото време. Трудно е да се устоява в днешно време на точно тази нагласа, че вече е срамно да си учител. Да се устоява в едно време на безверие, което е обхванало обществото. Изисква страшно много енергия всичко това“, призна преподавателката.

Тя каза, че трябва да има баланс между материално и духовно. „Моите контакти, моята енергия е насочена към децата преди всичко. Много често съм в конфронтация с родителите. Напоследък по-големият проблем е поколението на родителите, а не толкова на децата. Колкото здраве и бъдеще имам в професията, трябва да го канализирам само в това, което е стойностно и в което виждам бъдеще“, коментира Кирева.

Тя каза, че не бива да се разпилява енергия в „псевдонеща“. „Не вярвам в резултатите на публичните протести и действия. Българското е една емоция, вътрешна, която или я имаш, или я нямаш“, убедена е учителката. Кирева разказа и за съвместната си дейност с Държавната агенция за българите в чужбина.

Чуйте целия разговор с Нора Кирева в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …