петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Убийството на една революция” – Руслан Трад разказва как пламна войната в Сирия

„Убийството на една революция” – Руслан Трад разказва как пламна войната в Сирия

Руслан Трад представя новата си книга „Убийството на една революция”.

„Книгата представлява журналистически текст с малко лични спомени, с лични истории, разказ за мои роднини, загинали по време на конфликта, както и за мои приятели и колеги, които продължават да са там“, разказа авторът.

„Мисля, че на българския пазар няма друга книга за сирийската гражданска война, която е предистория на войната с „Ислямска държава“, за която се пише повече“, допълни още той.

„Дори да не ни интересува изобщо съдбата на хората там, ние чисто като общество трябва да знаем какво се случва“, смята Трад.

Той добави още, че е скептик за преговорите. „Притеснява ме това, че в тях участват всякакви страни, но не и представители на сирийската. Според мен те преразпределят, образно казано, зоните си на влияние“, допълни той.

„Сигурен съм, че има напрежение между големите държави, те имат различия по много теми, не само сирийския конфликт“, смята Трад.

Той разказа, че последно е бил в Сирия през 2010 г. „Трябваше да отида пак през 2011, но тогава започнаха протестите и стана невъзможно. Изпитвам силна носталгия, всички искаме да видим Сирия отново, но това вероятно няма да стане в близките години“, допълни Трад.

„Към момента има над 800 души от Балканите, които се бият в редиците на „Ислямска държава“, така че трябва да се следи внимателно какво се случва. Ако в Западните Балкани има напрежение, със сигурност ислямистите ще опитат да усилят влиянието си“, категоричен е авторът.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …