сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / Културно / Кукленият театър Уаян – хилядолетна игра със светлината в Индонезия

Кукленият театър Уаян – хилядолетна игра със светлината в Индонезия

Вечната история за борбата между доброто и злото, разказана чрез игра със светлината. Това е индонезийският куклен театър уаян.

Под звуците на традиционен оркестър кукловодите разказват истории с танцуващи кукли, оцветени в ярки цветове. Лъчите на светлината проникват през сложните мотиви и рисуват втори план на историята.

Пищна смесица от индонезиска митология, персийски и индийски приказки, изкуството на уаян е част от културата на остров Ява повече от хилядолетие.

Музеят Кекайон в културната столица Джогджакарта има колекция от над 6000 кукли. Махабарата и Рамаяна са централните персонажи.

„Тази приказка не е само на Индонезия или на Индия, а на цяла Азия. От Индия до Китай, от Япония до Корея – навсякъде се разказва за Махабарата и Рамаяна. Тук, на остров Ява, в Индонезия обаче тази приказка се е превърнала във философия на живота. Това е житейската философия на яванците“, обяснява директорът на „Кекайон“ Дони Мегананда. Музеят е частен и е основан от бащата на Мегананда в чест на традиционното изкуство, което през последните десетилетия се бори за оцеляване в трудно съревнование с настъпващата масова култура.

Уважението, хармонията и единството са в основата на философията на яванците. Уаян разказват истории както за деца, така и за възрастни.

От 2003 г. театърът на сенките е под закрилата на ЮНЕСКО като шедьовър на нематериалното културно наследство.

Майсторите на куклите

Създаването на куклите уаян е изкусен занаят. Уменията се предават от векове от бащи на синове. Майстор Джумакир е на 53 години, прави кукли от 10-годишен. От ръцете му са излезли хиляди.

Процесът на изработка е дълъг и сложен и започва с обработването на кожата. „Първо одираш кожата от кравата, после я почистваш много добре и я накисваш във вода за седмица. После я изцеждаш и я простираш на пряка слънчева светлина за два дни. Тогава махаш козината“, разказва Джумакир.

След като нарисува контурите, майсторът изрязва мотивите. Инструментите, с които си служи, са старите инструменти на автомонтьор, пригодени за рафинираната работа по кукли.

Косата с дребните къдрици е най-трудната част от цялата кукла. Изработката на един герой отнема около седмица, а по-сложните образи – до 15 дни. Във всеки мотив вгражда хилядолетната традиция и философията на остров Ява.

Останалото ще разкаже светлината.

Този материал е реализиран в рамките на международния проект Beyond Your World на холандското Министерство на външните работи и Европейската комисия, по който Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски” е бенефициент. Проектът дава възможност на млади журналисти и студенти по журналистика да работят по проблеми на развиващите се страни.

Вижте също

КултурНО: Найджъл Кенеди свири 3 произведения на Георги Андреев в България през септември

Найджъл Кенеди се завръща в България през септември. Освен новия прочит на „Годишните времена“ от …