събота , 24 март 2018
Начало / Жива връзка / Тютюнопушенето в САЩ – отмиращ навик?

Тютюнопушенето в САЩ – отмиращ навик?

В „Жива връзка“ често правим сравнения между България и Америка, а днес темата на фокус – тютюнопушенето, е ежедневие в родината, която е на първите места по този вреден навик.

Същевременно в САЩ все по-рядко можете да видите човек с цигара в ръка, а за това си има причина – властите правят всичко възможно, за да ограничат пушачите.

Паленето на цигара в заведенията в Калифорния например е забранено още от 1995 г. Абсолютно е забранено да се пуши на работа и като цяло в затворени пространства и обществени сгради. Дори и ако живеете под наем, в някои случаи може да имате забрана да пушите вкъщи. Не може да се пуши и на по-малко от 10 метра от входовете на сградите.

Не на последно място, ако все пак стигнете до запалването на цигара, трябва да знаете, че цената на кутия цигари в Чикаго или Ню Йорк може да достигне 15 долара.

В Америка един от най-бързо развиващите се браншове в рекламата е този, който се занимава с анти-табако кампании. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията, тези кампании са ефективни и всяка година все повече американци спират вредния навик.

В страната се организират и мащабни безплатни семинари на тази тема, които също са все по-посещавани.

Чуйте подробности в репортажа:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …