четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Турция свали руски изтребител: Какви ще са последствията?
Снимка: ЕРА

Турция свали руски изтребител: Какви ще са последствията?

Турция свали руски изтребител СУ-24 на границата си със Сирия, след като самолетът е нарушил въздушното пространство на страната.

Руският президент Владимир Путин заяви, че нападението срещу самолета ще има трагични последици за руско-турските отношения. Той окачестви тази атака като удар в гърба. Москва няма да търпи да се извършват такива престъпления като атаката срещу руския фронтови бомбардировач, каза още Путин.

Междувременно стана ясно, че НАТО ще проведе извънредна среща в Брюксел днес по искане на Турция във връзка със сваления самолет.

Информацията за пилотите на СУ-24 е много противоречива. Сирийска бунтовническа организация разпространи видеоклип, в който се твърди, че един от пилотите на сваленият самолет е мъртъв. Според руски медии единият пилот е задържан от турската полиция, а не от етническите турци в Сирия. Анкара твърди, че и двамата пилоти са живи.

„Провокацията в момента е от страна на Турция към Русия – определено еднозначно“, коментира ситуацията журналистът Димитър Ставрев в еМисия България. Според него не може да се говори за грубo нарушение на руския самолет, защото няма навлизане в турската територия и няма заплаха за турска бойна част. „Но явно Турция от дълго време търси една такава провокация спрямо руските военновъздушни сили, базирани в Сирия, и днес, за съжаление, беше реализирана“, допълни журналистът.

По думите му истината за инцидента може да бъде доказана, защото самолетът има така наречените самописци, които регистрират параметрите на полета, а освен това има и радарно покритие на района. „Русия е силно зависима по логистичен път от Турция и едва ли би предприела някакви активни военни действия. Още повече, че това би означавало пряка конфронтация с НАТО, което на този етап е абсолютно нежелано и от двете страни“, каза още Димитър Ставрев.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Christian Tzolov

    Защо вместо Димитър Ставрев направо не поканите руското военно аташе? Ще повтори същото но поне с благ руски ацент за удоволствие на белите златки.