петък , 20 юли 2018
Начало / Жива връзка / Турция по пътя към президентска република от Ердоганов тип – коментира Тайфур Хюсеинов

Турция по пътя към президентска република от Ердоганов тип – коментира Тайфур Хюсеинов

Ситуацията в Турция е много сериозна, основните и важни за обществото въпроси са игнорирани в контролираните от управляващите медии, а опозиционни медии, които да го правят, почти няма. Междувременно действията на управляващите показват за какво се използва опита за преврат, който бе определен от тях като дар от Всевишния.

Това коментира по повод ситуацията в южната ни съседка зам.-главният редактор на в. „Седмичен обзор“ Тайфур Хюсеинов, според когото българските граждани с амного по-информирани какво се случва в страната, отколкото самите турци.

През последната година и половина досега в терористични нападения са загинали над 1700 души, а междувременно турската икономиката върви все по-надолу и към упадък и лирата се обезценява – нещо, на което медиите в Турция не обръщат широко внимание, както би следвало в една демократична държава, отбеляза още той.

Хюсеинов отбеляза, че обсъжданият от турския парламент преход към президентска република „от турски тип“ би означавало някаква форма на президентски тип управление, което е „от всичко по малко с привкус на диктатура“.

Според него предложените конституционни промени, които бяха редуцирани от 21 до 18 члена, са предлаганата „магическа пръчка“ от страна на управляващите, тъй като са наложени по време на извънредно положение, удължено за пореден път.

Хюсеинов изреди и най-важните от тях, като премахване на министър-председателския пост, сливане на изборите, увеличаване броя на депутатите и др.

По всички тези мерки обаче, които управляващите представят и като залог за справянето с тероризма, в общественото пространство няма никакъв дебат, турското общество е страшно поляризирано и стресирано, добави той.

Какво се случва с опозиционните партии и защо толкова се бърза с промените в Турция – чуйте целия разговор:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …