вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Турция – отвъд видимото

Турция – отвъд видимото

Европейският съюз и Турция постигнаха в петък споразумение за ограничаване на миграционния поток към Европа.

Повече за сделката и за това, което се случва в Турция – коментират арабистът Елена Павлова и журналистът Диана Хусеин.

„Сделката е неясна и за самите ѝ създатели, тъй като тепърва има детайли, които трябва да бъдат изгладени. Има и противоречие с международната конвенция за бежанците, която Турция е подписала през 1951 г., но е подписала, че приема бежанци само от европейските държави, а на останалите дава правото на закрила, което поставя чисто юридически проблем“, каза Диана Хусеин.

„Истината е, че Европа изпитва огромно затруднение с бежанската вълна, изляла се внезапно, без предупреждение. Европа призна, че начинът да се справи минава през някаква форма на сътрудничество с Турция, която от своя страна използва това в чисто политически аспект. По този начин тя поставя на масата за преговори проблеми, които има с Европа в контекста на отварянето на нови предприсъединителни глави, визите. От друга страна, Турция кара Европа да предприеме някакви мерки или участие в конфликта в Близкия Изток“, посочи още журналистът.

„Не бива да забравяме пред какво бе изправена Европа, ако подобна сделка не беше сключена, т.е.  говорехме за справяне по единично на всяка държава с бежанската вълна, затваряне на границите. И въпреки че е рано да се говори за историческа победа, въпросната сделка е начин да се избере по-малкото зло, тъй като притокът на хора щеше да доведе до колапс на шенгенската система“, каза, на свой ред, Елена Павлова.

Тя посочи, че вътрешно-политическата обстановка в самата Турция става все по-нагнетена, най-малкото защото държавата не може да предотврати атентатите.

„Турция е изправена пред заплаха не само от Ислямска държава, но и от страна на ПКК или т.нар. нова фракция „Кюрдистански ястреби на свободата“. Тези атентати се случват в самото сърце на Турция“, посочи още тя.

По думите ѝ може да се говори за нов тип бойци и заплаха за турската държава, като хора, кооито не са познати на властите.

Според Диана Хусеин има сериозна промяна в геополитическата обстановка около Турция.

„Ако преди 5 години имаше някаква форма на помирение с кюрдите, атентатите бяха спрели, то сега се връщат в ситуация, по-тежка от преди 10 години“, заключи тя.

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …