събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Турция изпрати послание към ЕС по Бойко Борисов

Турция изпрати послание към ЕС по Бойко Борисов

„Европейските лидери трябва да поемат своите ангажименти към мигрантите. Настъпи време европейските приятели да поемат повече отговорност. Ако това не бъде изпълнено Европа ще бъде изправена пред риск“, предупреди премиерът на Турция Бинали Йълдъръм. ЕС е изправен пред вълна от мигранти, а Турция иска премахване на визите за Европа. Това послание ще изпрати премиерът Бойко Борисов от Турция към ЕС, разказа колегата ни Илия Вълков, който следи срещите на Борисов в Истанбул.

Премиерът Бойко Борисов стана първият европейски лидер, който е на официално посещение в Турция след неуспешния опит за преврат. Борисов е поканен от турския си колега Бинали Йълдъръм, двамата разговаряха повече от час. Макар и без да е обявена предварително, в Истанбул Борисов имаше и среща с турския президент Реджеп Ердоган.

След нея стана ясно, че турският президент е споменал, че се чуват редовно с Борисов, а турският премиер Бинали Йълдъръм го наричал „моят приятел“. Йълдъръм е осъдил поредния атентат и го нарекъл терористичен акт. Любопитен факт е, че Лютви Местан от четвъртък е в Истанбул, посочи колегата ни Илия Вълков.

Той добави, че Турция е поискала от 1 октомври премахване на визите за Европа. Реакцията от страна на ЕК не закъсня. Говорители на комисията обявиха, че следващият доклад по напредъка за визовата либерализация на Турция ще излезе през септември и припомниха, че в последния доклад е посочено, че остават 5 условия, които трябва да бъдат изпълнени.

Веднага след посещението си в Турция, Борисов заминава за Германия, където ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел. Вижте още за темите, които са били обсъждани по време на срещите на премиера Бойко Борисов с Бинали Йълдъръм и Ердоган в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …