петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Турция изненада ЕС с изцяло нови искания

Турция изненада ЕС с изцяло нови искания

Всичко се промени – Турция постави пет изцяло нови предложения на масата на преговорите, съобщава от Брюксел кореспондентът ни Йовка Димитрова, която следи срещата на върха Турция – ЕС.

Изненадата от новите искания за придвижване напред споразумението от ноември за справяне с бежанската криза са наложили и промяна в дневния ред.

От името на Турция премиерът Ахмет Давтоглу е поискал нови 3 млрд. евро към вече договорената сума в същия размер по-рано (т.е. общо 6 млрд. евро); за всеки имигрант, взет обратно от Турция, Европа да взема по един сирийски бежанец от лагерите там; визите за турски граждани да отпаднат още от лятото, а до края на месеца да се отворят още пет преговорни глави за членство на страната в ЕС.

В момента европейските лидери са се събрали, всички са шокиране и няма съгласие, затова и още е рано за реакции, обобщава Димитрова.

Очаква се в 20 ч. Давутоглу да се върне в Съвета за вечеря, на която ще се преговаря за конкретните условия.

Какво точно каза турският премиер, както и какви бяха думите на премиера Бойко Борисов на влизане в срещата – припомнете си в репортажите и кореспонденцията:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …