понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Турция и Израел – никога големи приятели, но и никога ярки врагове

Турция и Израел – никога големи приятели, но и никога ярки врагове

Турция и Израел обявиха миналата седмица възстановяването на дипломатическите си отношения, които бяха прекъснати в продължение на цели шест години след инцидента с хуманитарната флотилия за Газа, при който израелски командоси убиха турски граждани.

В еМисия България затоплянето на отношенията между Анкара и Тел Авив коментира арабистът Ралица Трифонова.

Според нея двете страни никога не са прекъсвали отношенията си – освен в дипломатически и политически план и от гледна точка на сектор сигурност – като през тези години търговският обмен между тях дори е нараснал.

Това, по думите й, е знак, че те са построени на една прагматична база. Според Трифонова това е и причината да се обяви възстановяването на дипломатическите връзки, чиито стъпки са се правели една по една в продължение на години.

Трифонова отбелязва и значението на сирийската криза в Близкия изток за търсенето на това по-изгодно тясно сътрудничество.

Тя припомни и конкретните условия, поставени от турската страна на Израел: компенсации за семействата на жертвите, публично извинение – което бе дадено още през 2013 г., и най-притеснителното за Израел – вдигане на блокадата над Газа, където Турция да има възможност да построи болница и да участва с проекти в две основни сфери – енергийната и пречистването на вода.

Какви са плановете, намеренията и притесненията на двете страни – чуйте в коментара:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …