четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Турският журналист Гуркан Озтуран за събитията в Турция от първа ръка

Турският журналист Гуркан Озтуран за събитията в Турция от първа ръка

Заради многото сигнали за манипулации и нередности опозицията в Турция се закани да обжалва легитимността на вота в референдума от 16 април за конституционните реформи в страната, които ще я превърнат в президентска република.

Какъв е нейният шанс и има ли алтернатива в тази политическа ситуация – за това колегата ни Дениза Георгиева разговаря с турския журналист и граждански активирст Гуркан Озтуран.

Озтуран разказа, че основната опозиционна и няколко по-малки партии ще поискат от Върховния иззбирателен борд (ВИБ) официално преброяване на гласовете и обявяване в недействителност на недействителните гласове. Той припомни, че в деня на референдума бордът реши да брои и тях, въпреки че са без официален печат на изборния комитет. Много от гласовете са били подпечатани след официалното преброяване.

Според различни източници техният брой варира между милион и половина и два милиона и половина, което може да предизивика огромна промяна – до – 3-4% от вота.

Има видеа в интернет, показващи опитите за измама, които са доста добре организирани, посочва журналистът.

По думите му цялата кампания също се е развила по изключително нечестен начин, като гласуващите с „не“ са били обявени за престъпници и предатели, а медийното отразяване е било изцяло в подкрепа на президентския лагер.

Кампанията на президента използва всички възможни държавни ресурси и натиск, вкл. полицията и указите, издадени в извънредното положение, категоричен е Озтуран, според когото е изключително постижение, че въпреки това кампанията „не“ е успяла да спечели половината гласове.

Той посочи също, че гласувалите с „не“ са създали улични движения в Истанбул, Анкара, Анталия и др., а в момента има хиляди по улиците, като ги сравни с протестите за „Гези“.

Вярвам, че протестите имат потенциала да се разрастнат в по-големи мащаби, а призивите за тях се увеличават постоянно, казва Озтуран.

За съжаление, според него, в страната няма останали големи свободни медии, освен платформите за гражданска журналистика и социални медии. Според него обаче армията не е под пълния контрол на Ердоган все още.

Какво каза още журналистът за възможността в Турция да бъде въведено смъртното наказание, което би могло да спре завинаги пътя на Турция към Европа, и какво се случва с арестуваните и уволнените след неуспешния опит за преврат – чуйте в целия разговор:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …