сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Турският консул в Чикаго за ситуацията след преврата, отношенията с ЕС и САЩ… и българската си съпруга в интервю за Би Ай Ти

Турският консул в Чикаго за ситуацията след преврата, отношенията с ЕС и САЩ… и българската си съпруга в интервю за Би Ай Ти

Хората, задържани в Турция, са арестувани заради близките им връзки с организаторите на преврата в страната, заради помощта им и активното им участие. Други са задържани, защото имат връзка с по-голямата мрежа на движението на Фетуллах Гюлен, а трети само са освободени от длъжност поради съмнения за подобни потенциални връзки.

Така генералният консул на Турция в Чикаго Умут Ачар отговори в интервю за Би Ай Ти на въпрос за близо 70-те хиляди души, засегнати от чистките след опита за преврат в страната му.

„Този таен култ се опитва да проникне до държавни постове в продължение на вече 40 години, така че все още не знаем точният брой на хората. Само си представете държавни служители, които работят за правителството, но не отговарят пред него и висшестоящите, не следват инструкциите, които те са им дали, а следват друг дневен ред и отговарят пред някакви нелегитимни външни сили. Това беше много опасна ситуация“.

Дипломатът увери, че на отстранените и арестуваните ще бъдат предоставени правни средства за защита и ако срещу тях се повдигнат обвинения, те ще бъдат дадени на съд, като ще могат да се обърнат дори към Европейския съд по правата на човека. Ако пък бъдат оневинени, те дори ще могат да се върнат на старата си длъжност, добави той.

На въпрос за преустановяването на действието на Европейската конвенция за правата на човека, консул Ачар уточни, че става въпрос по-скоро за дерогация. Това е право, дадено на държавите членки, за да могат да обявят извънредно положение и да активират определена клауза от Конвенцията, поясни той.

„Това не е преустановяване, а по-скоро пропускане, отлагане на изпълняването на определени точки. Но това не означава, че по-късно, когато извънредното положение приключи, тези клаузи няма да бъдат следвани. Франция направи същото миналия ноември.“

По думите на дипломата това няма да ограничи фундаменталните права на турския народ и няма нищо общо с всекидневния живот на хората, а само дава някои допълнителни правомощия на правителството да действа бързо.

Според Умут Ачар мрежата с марка „Гюлен“ включва медии, финансови институции, училища, и затова това не става дума просто за действия срещу „невинни журналисти“.

„Ние знаем, че са, знаем и кои са. Ние, разбира се, следим какви публикации правят. Да си журналист и да имаш журналистическа карта не би трябвало да ти дава имунитет. Ти трябва да следваш разпоредбите и законите на своята страна.“

Дипломатът добави, че вместо критики, турските власти очакват съпричастност „от приятелите ни в Европейския съюз“, като същевременно увери, че няма причини споразумението между ЕС и Турция за бежанците да се разпадне. Според Ачар преговорите на страната му за членство в ЕС продължават и позицията на страната му не се е променила.

Консулът изрази и увереност, че американските власти ще окажат съдействие по повод искането на Турция да екстрадират Фетуллах Гюлен.

Умут Ачар, който е женен за българка, разказа и как двамата са се запознали в началото на дипломатическа му кариера в София през 2002 г. Той уточни, че да работи у нас е бил негов съзнателен избор.

„Обиколил съм много места в България…. и съм много щастлив и много благодарен, че ми даде моята съпруга. Имаме малко дете, очакваме и второ. Оттогава аз посещавам България всяко лято. Това е много красива страна“, каза той.

Ачар призна обаче, че все още му е трудно да говори езика ни, въпреки 13 годишната си връзка с България.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …