петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „КИНОlove – на лов за късо кино“ – какво ще видим на турнето, което тръгва на 8 август от Бургас

„КИНОlove – на лов за късо кино“ – какво ще видим на турнето, което тръгва на 8 август от Бургас

Лятното кино турне „КИНОlove – на лов за късо кино! Лято 2016“ започва на 8 август, понеделник, като ще премине през няколко града. Прожекциите на късометражните филми са безплатни и на открито, а програмата на инициативата, която тръгва от Бургас, може да видите на сайта NoBlink! Media – http://noblink.media/site/news/kinlove-tour-2016/.

Това е следващата инициатива на организацията NoBlink!, чиято амбиция е да допълни и с офлайн събития своята онлайн платформа, на която събира и прави достъпни късометражни филми на български творци.

За филмовия маратон в еМисия България разказаха двама от неговите организатори – младите режисьори Николай Стоичков и Георги Светломиров.

Те обясниха, че филмите, които ще бъдат представени, са дело на студенти от майсторския клас на режисьора Георги Дюлгеров от магистърската програма в НБУ. В тях напълно безвъзмездно и с ентусиазъм са се съгласили да участват и известни актьори.

Това са филмите, които направихме миналата година като творчески колектив, и ще започнем с тях, но очакваме още много заглавия, тъй като у нас има много млади професионалисти, които правят неща на световно ниво, каза Георги Светломиров

Стоичков уточни, че докато са снимали заедно филмите си, е тръгнала и идеята да се създаде онлайн портал за разпространението на късо кино, който впоследствие да премине и в офлайн турне.

Филмите са базирани на отделни разкази, а един от тях – на стихотворение от Жак Превер. На практика те са правени от едни и същи хора, като те са разменяли професионалните си позиции.

Стоичков обясни още, че работата по всяка една късометражна лента отнема близо половин година – самото снимане обаче е в рамките на дни, като накрая всички филми са били заснети ударно за около месец. По думите му почти навсякъде, където са предлагали прожектирането им, са срещали интерес и ентусиазъм.

Липсват средства за разпространение и това е основна мисия на организацията и сайта – с общи усилия да представим на българската, а и на чуждата аудитория, късите български филми, отбеляза и Светломиров.

На фестивала „София диша“ програмата ще е най-разширена, като ще бъдат показани над 20 заглавия в най-различни жанрове. Освен основните седем филма, които ще бъдат показвани на другите места (вижте в програмата), 6-часовият маратон в столицата ще включва и селекция от филмите на сайта, както и най-новите ленти, които ще бъдат качени на него през следващата една година.

Вижте подробности във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …