сряда , 21 март 2018
Начало / Код 11-13 / Туризъм БГ – какво да очакваме този сезон и има ли още време за резервации

Туризъм БГ – какво да очакваме този сезон и има ли още време за резервации

Преди сезона на летните почивки в КОД 11-13 с проф. Димитър Тадъръков от катедрата по икономика на туризма в УНСС и Игнат Арсенов, изпълнителен директор на Европейския потребителски център-България, разговаряме за състоянието на българския туризъм и очакванията този сезон и търсим препоръки за резервации.

Ако продължава със същия темп, България ще отиде към Гърция, алармира проф. Димитър Тадъръков, визирайки дълговата криза в южната ни съседка. Той обръща внимание, че тази година сме на 73-о, след като само преди години сме били на 58-о място по инвестиции, а след още няколко ни предричат 94-о.

Въпреки това, той отбеляза, че техните анализи сочат между 7 и 9% ръст в туризма, както и трайно завръщане на туристите от Германия, бившите соцстрани и Русия.

Хубавото е, че всичко е в частни ръце, малък е делът на държавата в привличането им, защото 27 години тя нищо не прави в сферата на рекламата и кадрите, коментира той. Проф. Димитър Тадъръков отбеляза, че целият балкански регион дава по десетки милиони за реклама, а ние – едва 5-6 милиона.

Проблем номер едно обаче според него е липсата на професионални кадри в сектора

„Принудени сме да вкарваме с извънредни закони кадри от Бесарабия, Молдова, Украйна. Тези чужденци идват и ще бъдат лицето ни пред чуждите туристи“, каза той, като все пак призна за ниските заплати на обслужващия персонал. Според него проблемът с кадрите е на средните, а не на висшите училища.

14% от завършилите в сферата на туризма у нас се намират в чужбина, добави професорът.

Игнат Арсенов успокои хората, че все още има време за резервации, но препоръча те много да внимават и да не бързат, когато ги правят, като четат добре какво включва цената, тъй като има много такси, които впоследствие я оскъпяват, както и санкции, ако се наложи промяна.

Ако не сте сигурни, свържете се с мястото директно, а не през порталите, не се подавайте на притискане и не винаги избирайте най-изгодната оферта, препоръча още той.

Арсенов каза още, че получават малко жалби от чужденци, като обикновено проблемите са свързани с пътуването.

В разговора по скайп от Рим се включи и Виолина Христова, автор на сайта „Рим-София“, която каза, че никога не е виждала толкова български туристи както през последната година. Тя го обяснява с нискотарифните компании, които откриха нови маршрути и промениха картата на туризма.

Чуйте целия разговор по темата:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …