петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Туристическият сезон в Турция пред провал?

Туристическият сезон в Турция пред провал?

Пред провал ли е туристическият сезон в Турция след неуспешния опит за преврат и политическите сътресения в страната? Тази тема коментира в предаването еМисия България Джемал Лютфи, който е управител на туристическа агенция. Колегата ни Димитър Димитров разказа, че в началото на юни е посетил Турция и е забелязал необичаен отлив на туристи.

През 2015 г. имаше 6 атентата в страната, а само от началото на тази година до средата атентатите вече са 13. Обтягането на отношенията между Русия и Турция също изигра роля за намаляване на туристите. Отливът тази година е над 30%, а очакваните загуби за туристическия бранш са около 15 милиарда. Прогнозните стойности са преди опита за преврат, а след него се очаква туристите да намалеят още повече. Продавачи в магазини, ресторантьори и управители на туристически агенции в Турция се оплакват от слабия сезон.

„Бизнесът е толкова зле, че очаквам всеки момент шефът ми да ме изгони, защото няма работа. Хората си мислят, че навсякъде има бомби и се притесняват от Ислямска държава. Не е добро състоянието на икономиката. Хората се притесняват от вътрешните конфликти и това се отразява на туризма“, коментира продавач в магазин в турски курорт. Българските туроператори отчитат сериозен отлив и на български туристи.

Михаил Кръстев, който е управител на туристическа агенция, посочи, че отливът е над 40-50%. „В някои курорти може процентът да е и по-голям. В момента цените на хотелското настаняване паднаха драстично ниско. Хората се притесняват да изберат за дестинация Турция“, коментира Кръстев.
„Държавата в момента е предприела мерки за гарантиране на сигурността. Хората пътуват, купуват си пакети, но има и такива, които искат да отменят почивките си“, разказа в еМисия България Джемал Лютфи.

Ранните записвания за екскурзии в Турция са започнали още през декември м.г. За да се получат добри отстъпки, хората са платили пътуването между декември и март. Според условията те не могат да сменят дати и имена и губят цялата сума, ако се откажат от екскурзията.

„Тези, които в момента се записват, могат да се откажат. Зависи от самия договор и клаузите. Има единични откази, най-вече за Истанбул. Ние предлагаме на клиентите да сменят датите или да изберат друга дестинация“, обясни Джемал Лютфи.

Извънредното положение, което беше въведено в страната няма да засегне туристите, смята управителят на туристичрска фирма. Той посъветва българите, които пътуват към Турция, да си направят фотокопие на паспорта и да оставят оригинала на рецепцията в хотела, в който са отседнали. При проверка да покажат копието и визитка на хотела. Мярката е препоръчителна срещу кражби.

„Тази година хората имат уникалната възможност да се възползват от отстъпките и добрите условия. За Балканския полуостров това е голям плюс. Туристите могат да бъдат настанени в хотел с 5 звезди, който ще им струва колкото престой в хотел с 3 звезди. До 50% достигат отстъпките. Хитрият турист винаги знае, че когато в една държава има такива проблеми, там е много по-сигурно и може да се възползва от големи отстъпки. Но ние не можем да заставим хората да пътуват, ако се страхуват“, обясни Джемал Лютфи.

Гледайте цялото интервю с него и още коментари по темата в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …