понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Турхан Апдула: Турция е изправена пред може би най-съдбоносния избор в историята си

Турхан Апдула: Турция е изправена пред може би най-съдбоносния избор в историята си

Турция е изправена пред може би най-съдбоносния избор в историята си, който ще предопредели нейното бъдеще. В момента управляващите играят ва банк, като всичко е заложено на предстоящия референдум за президентска република, така че ако се провалят, това ще бъде най-малкото сериозен имиджов удар за тях.

Това коментира в еМисия България по повод случващото се в Турция икономистът и финансистът Турхан Апдула.

Той подчерта, че за президента Ердоган установяването на президентска република би бил финалът на неговата политическа мисия.

Турското общество е разделено, отбеляза още Апдула, като цитира данни от последните социологически проучвания и обърна внимание, че цели 14 на сто от хората изобщо са отказали да отговорят. Има страх, тъй като че управляващите постоянно изтъкват, че който гласува с „не“ реално подкрепя преврата, Гюлен и т.н., обясни той.

Апдула припомни и за десетките хиляди, осободени от държавна служба – над 50-60 хил. души, на които е забранено да заемат повече публична длъжност. Те и техните семейства и роднини, които вече също носят това клеймо, логично биха гласували против президентска република, предположи той. Турхан Апдула отбеляза също, че противоречия по отношения на вота има и в самите партии.

Признаването на референдума от международната общност според него няма никакво значение за управляващите.

Апдула прогнозира още, че делата срещу обвинените за преврата ще продължат с години, както се случи с делото за Енергекон, например.
Чуйте целия ми коментар във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …