вторник , 18 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Цветозар Томов: Пропагандните статии се увеличават рязко през 2014 и 2015 г.

Цветозар Томов: Пропагандните статии се увеличават рязко през 2014 и 2015 г.

Говорителят на ЦИК и социолог Цветозар Томов бе гост в редовната рубрика на журналиста Полина Паунова и коментира резултатите от изследване за пропагандните послания, които се публикуват в българските медии.

През 2013 г. излизат общо 850 публикации във всички медии, през 2014 г. са публикувани 17 837 пропагандни статии. През 2015 година те са 31 579, а през 2016 г. – 35 292.
„През последната година публичното пространство е наситено и няма такова разширяване на броя на публикациите. До 2015 г. има определени пикове, свързани с ключови външни и вътрешнополитически събития, докато през 2016 г. Има едно по-равномерно разпределение на публикации“, обясни Томов.

Той посочи, че най-широко застъпена през 2016 г. е темата за възхода и възраждането на Русия.

„По отношение на залеза на Европа и Запада се прави внушение, че Европа е жертва на идеите на либерализма, което застрашава суверенитета на европейските държави за сметка на фиктивни човешки права. Това се свързва със зависимостта на Европа от САЩ и с това, е ролята на САЩ като световен хегемон и идеологията на защита на демократичните права и свободи по света чрез американската военна и политическа сила, в крайна сметка превръща Европа в загиваща зона на света. Русия се явява в ролята на евентуален спасител на европейските народи. Разпадането на ЕС е един от начините за спасяване“, обясни Цветозар Томов.

„Проектът все още не е завършил. Обектът на проучването е ограничен върху печатни медии и информационни сайтове. Не бива да се забравя, че те са основните разпространители на информация за другите видове медии“, обясни още той.

По думите на Томов, пикът на пропагандните публикации следват логиката на вътрешнополитическия календар. Особено голям пик на такива публикации са забелязани около протестите срещу кабинета на Орешарски и при последните президентски избори миналата година.

„Евромайдана в Украйна, анексирането на Крим, приемането на санкции срещу Русия са събития, които завъртат поредица от пропагандни публикации, свързани с международни теми“, посочи още Томов. Той каза, че при изследването е забелязана и контрапропаганда, но тези публикации са твърде малко.

Изследването показва, че антидемократичната пропаганда изцяло е свързана с проруска ориентация на тези издания.

Чуйте целия разговор с говорителя на ЦИК и социолог Цветозар Томов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …