понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Цветозар Томов: Няма основание за касиране на изборите заради машинното гласуване

Цветозар Томов: Няма основание за касиране на изборите заради машинното гласуване

Говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов гостува в студиото на еМисия България с коментар за реалните причини за евентуално касиране на изборите, за капаните при гласуването в чужбина и за провала на машинното гласуване.

„Хората няма да имат възможност да избират как да гласуват, но при всички положения всеки ще може да упражни правото си на глас. Не мисля, че заради това обстоятелство е сериозно да се говори за касиране на изборите, защото никой няма да бъде лишен от правото да гласува“, обясни Цветозар Томов.

„ЦИК положи всички усилия да изпълни решението на ВАС. Фирмата, която кандидатства, беше свършила доста голяма предварителна работа, показаха разработен модел, който до голяма степен съвпадаше с това, което и ние искахме да видим, но нямаха капацитета да направят всички нужни машини. Такъв риск не искахме да поемаме“, коментира още говорителят на ЦИК.

„Имаше един доста дълъг пробен период с машинно гласуване в ограничен брой секции. Не мисля, че има нещо фатално в това, че за тези предсрочни избори няма да има машинно гласуване. Но след кампанията би трябвало да работим активно, за да можем да го внедрим на следващите редовни избори“, смята Томов.

Той посочи, че има много важен въпрос, който не се обсъжда – необходимо ли е във всички секции да има и машина, и традиционно гласуване или може да има специализирана секция за машинно гласуване и желаещите да упражнят този тип вот да подават предварителни заявления. „Това би създало по-елегантна и много по-евтина организация за машинното гласуване“, обясни още говорителят на ЦИК.

„Всички, които искат да гласуват извън страната, да подадат заявления. Да проявим солидарност, за да не се образуват опашки и да няма затруднения в самия изборен ден“, призова Томов.
Той каза, че поне за сега има добра координация с Министерството на външните работи.

Томов посочи, че каквото зависи от българска страна за гласуването в Германия, е направено, но още не е ясно как ще протече вотът там. Според него трябва да се раздели процеса на избор от този на преброяване на бюлетините, за да не се извършва преброяването от крайно преуморени хора, които са работили повече от 24 часа.

„Причините за касирането на изборите, трябва да бъдат свързани с невъзможност за упражняване на право на глас или неправилно отчетен глас“, посочи Томов. По думите му, е с висока степен на вероятност да има следващи избори. „Не се очертават стабилни коалиционни формати, нито ясен победител“, каза още Томов.

Чуйте целия разговор с говорителя на ЦИК Цветозар Томов за организацията около предстоящите предсрочни парламентарни избори в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …