сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Цветозар Томов: Можете да заявите гласа си в чужбина, но да го дадете в България

Цветозар Томов: Можете да заявите гласа си в чужбина, но да го дадете в България

През последните седмици в еМисия България проследихме как върви събирането на заявления за гласуване на българите зад граница. Запознахме ви с техните малки и големи победи и с трудностите, с които се сблъскват. Попитахме ги и кои са най-важните въпроси, на които търсят отговор, а тях зададохме и на говорителя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов.

Когато сънародниците ни зад граница съберат повече заявления от необходимите за откриване на 35 секции, максимума позволен от Изборния кодекс, дали това ще се вземе под внимание и възможно ли е откриването на повече секции, попитаха зрители на Би Ай ти, който живеят в извън страната.

„За съжаление не е възможно, тъй като има императивен текст в закона, няма как да са повече от 35. а и такъв риск, доколкото зная от това как върви кампанията, има само във Великобритания. Ще трябва да вземем максимално гъвкаво и умно решение, така че да ощетим максималко малко местата, където са събрани подписи, а не стигат секциите. Въпросът не е обсъждан все още в комисията, защото все още не е изтекъл срокът за събиране на заяленията, който е до 11 октомври“, подчерта Цветозар Томов.

С каква актуална информация разполага ЦИК за секциите в Германия извън дипломатическите представителства, консулствата и почетните консулства?

В Германия режимът е разрешителен. Ще се направят постъпки на всички места, където има достатъчен брой заявления, но зависи от германската страна, така че не мога да кажа какъв ще е резултатът. Случвало се е обаче германските власти да разрешат разкриването на секции. Надявам се и сега да се случи. МВнР води тези контакти.

Секции ще бъдат разкрити навсякъде, където има събрани 60 заявления и където приемащата страна не създава проблеми, увери още Цветозар Томов.

Какъв ще бъде подходът на ЦИК за непотвърдените заявления?

Част от непотвърдените заявления, които сега са такива, ще бъдат потвърдени, просто все още не са обработени, освен в случайте, когато не бъде идентифицирано ЕГН-то или други реквизити на заявлението. Така че няма да има такъв проблем. Всеки, който има проблем, може да се обърне към нас на нашите телефони или да пише на support@ cik.bg.

Как върви информационната кампания на ЦИК и Външно министерство в чужбина?

Нямам информация за кампанията в чужбина, тя тръгва сега в България. ЦИК няма и кой знае какъв ресурс за информационна кампания извън страната. Работната група обаче, която отговаря за кампанията в чужбина, поддържа активна комуникация с активистите в различни страни. Разчитаме хората активно да ни търсят, разчитаме на медиите също.

Ако нямам възможността да гласувам по постоянен адрес, а в града, в който се намирам, нямам регистриран настоящ адрес, как да упражня правото си на глас?

Няма начин. На територията на България може да се гласува само по постоянен или настоящ адрес.

Ако някой е подал заявление за гласуване извън страната, може ли да гласува в България?

Би могъл да гласува по постоянния си адрес, независимо, че е подал заявление за откриване на секция в чужбина. Може да гласува тук, но вероятно ще бъде в списъка на заличени лица. Мисля, че няма пречка. Подаването на заявление води до включването на избирателен списък, там където е подадено, уточни Цветозар Томов.

Говорителят на ЦИК коментира още, че комисията все още не е обсъдила решението на ВАС, с което се отменя решение на ЦИК  регионални и интернет медии да нямат право да кандидатстват за медийните пакети на стойност 40 хил. лв., които държавата отпуска за информационни кампании на инициативни комитети. А това най-вероятно ще стане утре на заседание на ЦИК.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …