петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Цветозар Томов: Изборният резултат не може да бъде трагедия

Цветозар Томов: Изборният резултат не може да бъде трагедия

Един изборен резултат не може да бъде трагедия. Трагедия е, когато властта се сменя без избор.

Това заяви говорителят на Централнат избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов в предаването „Просто Диков“ по Би Ай Ти.

Той допълни, че резултатът от втория тур на президентските избори е ясен, като ген. Румен Радев печели с приблизително 59% срещу около 36 на сто за Цецка Цачева, номинирана от ГЕРБ. Томов посочи, че близо 3,5 млн. души са гласували в изборния ден в неделя. Вече са въведени и 100 на 100 от протоколите така, както са предадени в районните избирателни комисии. В ход и второто въвеждане, което ще приключи до утре сутрин и следва сравнение за несъответствия, а след това можем да обявим и окончателния резултат, каза още Томов.

Говорителят на ЦИК бе категоричен, че от години се говори за изборни манипулации, но резултатът от неделя показва, че изборите се решават от избирателите.

Томов коментира и темата за референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“, който се проведе на 6 ноември. За задължителното приемане на решенията от допитването не достигнаха близо 13 хил. гласа.

„Донякъде ги разбирам. То боли, толкова малко не достигна, за да се прекрачи бариерата от 3,5 млн., но не са прави така. В случая нямаше как да вземем друго решение“, коментира Томов по повод обвиненията от шоуто към ЦИК.

Той бе донесъл в студиото и протоколи, за да покаже, че става въпрос за технически грешки при попълването им в секционните избирателни комисии.

„Това, което иска г-н Трифонов, е да броим по два пъти едни и същи бюлетини, а това няма как да стане“, каза Томов, който показа протокол от секция в Мюнхен. Случаят е съвсем банален – неправилно нанесено число на гласували в категория намерени бюлетини без плик, обясни говорителят на ЦИК.

Той опроверга твърдението на „Шоуто на Слави“ и за редица неотчетени протоколи, както и че няма секции фантоми в Лондон.

„Показали са протоколи по-рано, включиха и човек от Лондон преди ЦИК да каже, че са въведени 100 на 100 от протоколите. Това са манипулации, защото няма невъведени протоколи“, категоричен е Цветозар Томов.

По думите му на 6 ноември действително е имало СИК, които неглижират референдума, каквито и сигнали са подадени от граждани, но няма подобно разпореждане на ЦИК.

„Самата бариера – да се достигне активност като на предишните парламентарни избори, е несправедлива и показва незачитане на пряката демокрация. Не може да се неглижира гласът на толкова хора, с това съм съгласен“, каза в заключение Томов.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. Сигурен съм, че не е умишлено, но Стажантът забрави двата най-важни въпроса:

    1. Защо премахнаха видеонаблюдението в СИК

    2. Защо премахнаха печата в/у бюлетините за референдума?