събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Цветлин Йовчев: Не трябва да подценяваме риска от терористичен атентат в България

Цветлин Йовчев: Не трябва да подценяваме риска от терористичен атентат в България

Бившият вътрешен министър и бивш председател на ДАНС Цветлин Йовчев гостува в студиото на еМисия България и коментира кои са актуалните заплахи за националната сигурност на страната, има ли риск от терористична атака в България и намеса на чужди служби в процесите и нас.

„Битува един мит, че заплатите в сектор „Сигурност“ са високи, което далеч не е така. Заплатите доближават средните за страната. Необходимо е много бързо да се направи анализ на системата и да бъдат предприети мерки, ако има проблем с липсата на кадри“, посочи Йовчев.

Той е категоричен, че стратегията за национална сигурност е неактуална и безвъзвратно остаряла. Тя е изготвена преди Арабската пролет, кризата в Сирия, мигрантския натиск, преди кризата в Украйна и много други драматични процеси, които се случват и в ЕС.

„Трябва доста внимателно да преосмислим съвременните процеси, възможните сценарии, уязвимостта ни от тях и концепцията за това как ще защитим националната ни сигурност. Трябва да поработим и по това как точно трябва да бъде изградена и как ще функционира системата за защита на националната сигурност“, посочи експертът.

„Трябва да има антитерористичен закон и той може да реши част от проблемите, но не всички. Важно е как ще се координират службите, как ще си взаимодействат и как ще ползват ресурсите“, изтъкна Цветлин Йовчев.

Той подчерта, че има много качествени служители в службите, които са на европейско ниво, но мотивацията за работа в тези структури не е висока и е нужно преосмисляне.
По думите на бившия вътрешен министър решенията не са само във вдигане на заплатите, но и в условията на труд, кариерното развитие и цялостното отношение на обществото към службите за сигурност.

„В момента не трябва да пренебрегваме заплахата от терористична атака в България. Факт е, че не се забелязват процеси на радикализация на наша територия, но това се дължи по-скоро на това, че ние се движим с известно закъснение в сравнение с процесите в Европа. Не сме предпазени от това нещо и това предстои“, предупреди Йовчев.

По думите му, корупцията е изключително тежка заплаха за националната сигурност. „Това разяжда обществото и доверието в институциите до такава степен, в която те не могат да функционират нормално. Ние сме изпусната държава – този, който вдига някъде бариерата, може да поиска подкуп“, каза Цветлин Йовчев.

На трето място той посочи киберсигурността. „Не можем да имаме електронно правителство и електронно управление без да имаме киберсигурност“, категоричен е бившият председател на ДАНС.
Той изтъкна и противодействието на престъпността – както на организираната, така и на битовата.

„И Турция и Русия продължават да бъдат глобални фактори за сигурността на България. Турция е регионална сила с нарастващ потенциал. Неколкократно Ердоган заяви нарастващите претенции на Турция. За нас голямо предизвикателство в момента е тези нарастващи претенции да не направят така, че те да засегнат пряко България. Не можем да бъдем наивни и да разчитаме на приятелство или на други емоционални причини“, смята Йовчев.

„Турция винаги се е опитвала по някакъв начин да влияе на политическите процеси в България. Имаме сериозно разделение на обществото в Турция – подкрепящи, противници на Ердоган и кюрдите. Когато имаме един тоталитарен или авторитарен режим, той до голяма степен е непредвидим“, смята бившият вътрешен министър.

По думите му, разузнавателно присъствие в България винаги е имало. „В сравнение с 90-те години заплахата Русия да повлияе на процесите в България сега е значително по-малка. Русия е развила способности за водене на информационни хибридни войни. В момента много европейски държави, включително и България, са абсолютно беззащитни. Има криза в ЕС и тя се отразява във всички области. Имаме сравнително отслабена политическа система. Всички тези фактори ни правят много уязвими“, анализира бившият председател на ДАНС.

Той коментира и скандала между главния прокурор Сотир Цацаров и Сашо Дончев както и въпроса съществува ли паралелна държава. „Факт е, че освен официално декларираните и обявени механизми в държавата, съществуват и други механизми. Не мога да коментирам пряко този скандал. Отдавна съм спрял да вярвам, че ако някой каже нещо, то в действителност е така. Мисля, че главният прокурор е допуснал грешка, която е осъзнал“, каза Йовчев.

Бившият вътрешен министър сподели и защо се е отказал от поста началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев.

Чуйте целия разговор с бившия вътрешен министър и бивш председател на ДАНС Цветлин Йовчев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …