сряда , 24 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Цветелина Цанева: В България има около 4 милиона коли, половината са над 20-годишни

Цветелина Цанева: В България има около 4 милиона коли, половината са над 20-годишни

В България има около 4 милиона коли. 88% от тях са над 11-годишни. Близо половината от автомобилите, които карат българите, са над 20-годишни. Политика на държавата е да поддържаме стари автомобили, за да плащаме нисък данък. Това каза Цветелина Цанева – изпълнителен директор на Асоциацията на вносителите на коли, в предаването еМисия България.

Според нея трябва да се намери механизъм за баланс между ниските заплати на хората и желанието им да си купят автомобил. Цанева смята, че държавата трябва да създаде условия хората да търсят по-нови коли и това може да стане като се промени формулата, по която се изчислява пътния данък.

„В чужбина хората получават по-големи заплати и това е най-голямата разлика. Но там са по-умерени и практични в покупките си“, посочи Цветелина Цанева. Тя каза, че се търсят по-нови автомобили, но съобразени с градската среда, по-икономични, които са и по-екологични. Не на последно място е и фактът, че те са с модерни системи за сигурност, а в България според нея техническите прегледи са фиктивни и контролът по безопаснотта е занижен.

Вижте целия разговор с Цветелина Цанева в следващото видео:

Вижте също

Осъденият ген. Кирчо Киров: Делото има политически характер, България трябваше да покаже как се бори с корупцията

Бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров получи нова, по-тежка присъда. Софийският военен …