понеделник , 19 ноември 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Цветан Василев продължението: Грешката ми е, че допуснах Пеевски толкова близко

Цветан Василев продължението: Грешката ми е, че допуснах Пеевски толкова близко

Никога не съм казвал, че съм невинен. Но не съм виновен, не съм вършил престъпления – първо, нито другите обвиняеми от банката. Със сигурност грешки сме допускали много. Най-голямата ми грешка е, че съм допуснал Пеевски толкова близко и, разбира се, от другата страна, главният свидетел на прокуратурата (Бисер Лазов – бел.ред.) да ме заблуждава.

Това каза банкерът и мажоритарен собственик на фалиралата банка КТБ Цветан Василев в излъчено по Би Ай Ти в неделя вечер продължение на специалното  интервю, дадено в Сърбия пред журналиста Сашо Диков.

Първата част от интервюто с Цветан Василев можете да си припомните – ТУК!

Василев е категоричен, че „главният свидетел на прокуратурата“ е направил „най-много поразии“ за фалита на КТБ.

„На всичко отгоре, ето това за първи път го казвам, в периода от 1 до 15 юни е взел, от наша семейна фирма, над 3 млн. лева и те са потънали. От сметка на фирма – наша“, посочи Василев.

Пред Диков банкерът заяви, че прокуратурата участва в престъпно съдружие с хората, които крадат активите на банката.

„За това има подавани толкова много сигнали, че вече не знам! Подавани са и от мен като акционер на банката, подавани са и от неправителствени организации. Прокуратурата си затваря очите. Всичко се слага към делото – общото дело, за да не бъде разглеждано сега. Това е една гигантска манипулация, една гигантска машинация за всичко“, категоричен е той.

Попитан с какво е държал Сергей Станишев, за да поиска от него да свали правителството на Орешарски, Василев заяви, че не той, а

Пеевски е държал „много здраво Станишев и Станишева“.

„Със Станишев, и аз имам свидетел, съм се виждал с него няколко пъти, след като той се сгромоляса, след като БСП се сгромоляса на европейските избори, и съм му обяснявал само едно: че неговият полезен ход, за да се спаси той, да се спаси партията и да спаси държавата, включително и да спаси банката, е да дръпне черджето под правителството на зависимия Орешарски“, каза още Василев.

По думите му ДПС е дръпнало „черджето, когато удариха банката“.

„На тях им беше необходимо правителството на Орешарски и контролът върху ДАНС, контролът върху службите. Имайки контрол върху следствие и прокуратура, да ударят банката. След това вече не им беше необходимо“, подчерта той.

Василев посочи още, че е имало идея на БНБ и на техния консултант „Ърнст енд Янг“ от юни и началото на юли да бъде спасена КТБ и „тя да погълне клатещата се ПИБ“

„И така да се направи Банка национален шампион,

защото в КТБ има активи за над 2 млрд. и половина евро само контрол върху цели компании – не говоря за кредити. Контрол върху цели компании на стойност за над 2 млрд. и половина евро с годишна печалба преди данъци – над 240 млн. евро! За това казвам, за това говоря“, сподели Василев.

На въпрос какво чака страната, Василев отговори: „Нищо добро, ако не променим с нещо нещата. А това нещо е да заработи икономиката, да спре натискът върху бизнеса. Да се даде възможност на бизнеса да се развива. С практиките на Пеевски това няма как да стане“.

Василев коментира и, че ТВ 7 е била „не особено сполучлив проект с не особено сполучлив избор на изпълнителен директор“. Той подчерта, че „амбициозните планове на Николай Бареков“ са 300 млн. лв. финансиране за медията.

Василев посъветва премиера Бойко Борисов да направи всичко възможно да скъса „опашката си“.

„Въпросът е дали тази опашка не е отишла прекалено нагоре по гръбначния стълб“, лаконичен бе той.

Банкерът призова докладът на „Аликс партнърс” да бъде отворен „колкото се може по-бързо“.

Вижте целия разговор с Цветан Василев във видеото:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

5 коментара

 1. атанас вълков

  При всичките си чудатости, които ни предлагат каналите , една от най големите е – как стана така , че в „почти американската телевизия“ Би АЙ ТИ….се появи Сашо Диков! Вероятността на демократите в Америка да са направили грешка , при толкова информация …е леко съмнителна!
  Защото този, не до там известен скиор в миналото, изведнъж се превърна в съдник на съдбините ни и настоятелно прокарва червената линия в предаванията си , като основна е да покрие с неговите непрозрачни съждения …истината , ама…оная – истинската! Лошото е че след него – той си остава наследник в лицето на дъщеря си…типична черта на олигарсите…да предават трона на своите деца! И не се съмнявайте …глезлата чаровница …ще седне един ден на неговият стол!
  Това изражда и медийната среда и дава все повече „рупори“ на определените кръгове, чийто стремеж е само един:Да се вкопаят все по дълбоко в душата на българите , за да могат да им промиват мозъците…в унисон с това, което поръчват плащащите!
  Нима тези промивки от Белград, не ви подсказват на къде отиват нещата!?

 2. До кога ще дават трибуна на този долен лъжец? Василев продължава да разиграва театър и си мисли, че може да заблуди някой, но няма да му се получи. Сърбия няма да може да протака вечено неговото екстрадиране и в най-скоро време той трябва да бъде върнат в България и съден за наглото източване на парите на вложителите в КТБ.

 3. Димитър Мавродиев

  Оправи си компютъра. Видеото си е ОК !

 4. Хора, оправете си видеото, нито го зарежда като хората, ако пък зареди забива изобщо след 10-тата секунда!

 5. Банкера не лъже и е прав за многото неща за които говори .