неделя , 20 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Честно Казано / Цветан Цветков: Има забрана за финансиране от чужди организации на български политически партии
palata

Цветан Цветков: Има забрана за финансиране от чужди организации на български политически партии

Председателят на Сметна палата Цветан Цветков е в студиото на „Честно казано“, за да коментира активността на Сметната палата, имотните декларации на хората от властта и нерегламентираното финансиране на политическите партии у нас.

„В закона на политическите партии е посочено кои са регламентираните източници на финансиране, а именно държавна субсидия, членски внос и собствени приходи, ако има нерегламентирано финансиране ние ще разберем“, посочи Цветков.

На въпрос дали е регламентирано фондации, като немската „Ханс Зайдел“, да финансират семинари на политически партии, Цветков отговори, че има забрана за подобна дейност.

„Има забрана за финансиране от чужди организации, чужди фирми, включително и религиозни организации. Ако е допуснато нерегламентирано финансиране ние ще го установим. Ежегодно проверяваме дали източниците на финансиране на политическите партии са законни, такъв одит се прави и в момента и трябва да приключи септември“, заяви Цветков.

По темата за финансовите нередности в Софийския университет, Цветков заяви, че ръководството приема забележките на Сметната палата и работи за отстраняването им.

„Тези суми са се трупали през годините и става въпрос за милиони, отчетен период, след отчетен период. Изводът е, че системата за финансова отчетност и системата за контрол в университета, не работи. Има много пробойни. Например несъответствието на данни между отделните факултети. За да има категоричен извод дали става дума за счетоводна грешка или присвояване на средства, трябва да се извърши анализ и проверка“, добави Цветков.

Какво каза председателят на Сметна палата Цветан Цветков за имотните декларации на политиците, вижте във видеото.

Вижте също

LUBA_KOMENTAR

„Честно казано“ за равносметката преди парламентарната ваканция

Това е последното за сезона издание на „Честно казано” с Люба Кулезич по Би Ай …