понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Цветан Цветанов: Трябва да има независимост на главния прокурор от политическите партии

Цветан Цветанов: Трябва да има независимост на главния прокурор от политическите партии

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов бе гост на Полина Паунова в петък и коментира политическите совалки, сценариите на управление и оптимизма на ГЕРБ.
Оставката на кабинета е била заявената принципна позиция на премиера Бойко Борисов, подчерта Цветанов.

„Това беше много ясен знак, че има промяна в обществените нагласи. През 2014 г. създадохме кабинет, който даде възможност за тези две години да стабилизираме държавата, да имаме бюджет, който да позволи икономически растеж. Страната ни е в едно мого по-добро състояние, отколкото през 2014 г., когато поехме държавата. Това парламентарно мнозинство беше създавано във формата на много диалог. Това, което направихме през тези 2 години, никой не вярваше, че ще стане“, добави председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

По думите му по важните теми, партията е имала необходимата парламентарна подкрепа. „За национални важни теми се търсеше по-широка подкрепа, включително и от опозицията.
Парламентарната подкрепа се дава за политиките, които прави правителството. Опозицията, в лицето на БСП, имаше моменти, когато предлагаха да минем на прогресивно данъчно облагане на физическите лица“, посочи Цветанов.

Той коментира и съдебната реформа като посочи, че не госмущава единомислието при гласуването. „Реализирахме основните цели – разделянето на ВСС, прекият иозбор в съдебната система, който трябва да бъде осъществен и да има контрол или отчетност на главния прокрор в парламента. Това бяха реалистичните възможности в този парламент“, посочи Цветанов.
Председателят на ПГ на ГЕРБ каза, че в момента има мисия на ЕК по мониторинговия доклад. „Има положителен елемент в усилията и политическата воля. Този парламент избра и главен съдебен инспектор. За 41-вия парламент и 42-рия беше невъзможно да се случи. Съюзът на съдиите предложиха две кандидатури. ГЕРБ тогава не номинира нито един. Ние внесохме точно тези предложения. Смятам, че това трябва да бъде поощрявано“, подчерта Цветан Цветанов.

Той коментира и темата за ролята на главния прокурор, но не отговори еднозначно на въпроса трябва ли да бъдат намалени правомощията му. „ГЕРБ е за реформи във всеки един сектор, стига да се получава необходимата парламентарна подкрепа. Съдебната реформа трябва да продължи. Трябва да има независимост на главния прокурор от политическите партии. Въпросът е дали това изпълва с функционална компетентност това съдържание или не“, каза още Цветанов. Той коментира и въпроса защо ГЕРБ върна мандата и не пожела да състави правителство както и оттеглената подкрепа към Патриотичния фронт.

„На КСНС при президента Плевнелиев във вторник премиерът заяви тази позиция. На него присъстваха всички предсеатели на парламентарната група, както и председателят на Народното събрание Цецка Цачева“, припомни Цветанов. Той посочи, че тази позиция е била заявена и Борисов е казал, че ще дадат подкрепата си на Патриотичния фронт. „Това, което се случи в сряда и четвъртък в пленарна зала при гледането на бюджета – на преден план излязоха обещания и политики, които не съответстват на политиката на правителството“, обясни Цветанов.

„Патриотичният фронт говори за 300 лв. за пенсиите. Няма политик, който да не иска по-високи пенсии. Но трябва да дадат възможностите, за да реализираш тези политики. Това са добри намерения, които можеш да лансираш, защото знаеш, че мнозинството ще ги отхвърли. Доста добре възприемащо се от българските граждани. Над 1 млрд. и половина лева са необходими за увеличение на пенсиите. Те от къде ще дойдат? Трябва да се посочи легитимният източник“, обясни Цветанов. Той каза, че позицията на Патриотичния фронт не е била заявявана преди президентските избори.

„Не смятахме, че в пленарна зала ще има острота и толкова неистини, които бяха изговорени. Без гласовете на ГЕРБ не може да се формира мнозинство. Когато нещо не минава в парламента, всеки прави своя популизъм“, добави заместник-председател на партията.

„Вчера видяхте в парламента за БАН за допълнителните 10 млн. лв. Никой не говореше през цялото време, че за наука за 2017 г. се предвиждат 37 милиона лв. повече. 5 млн. лв. отиват целево за БАН. Никой не говореше, че в новият програмен период, България ще може да се възползва от европейска солидарност. По този начин ние сме осигурили възможността 560 млн. лв.“, каза още Цветан Цветанов.

На въпрос с какво Реформаторския блок е загубил подкрепата на ГЕРБ, той каза, че те не са единни и припомни, че те имат 23 народни представители, 13 гласуват в подкрепа на правителството, другите 10 са плаващи.

„На България й предстои председателство на ЕС. Премиерът на КСНС във вторник говореше за евентуална подкрепа на Патриотичния фронт и Реформаторския блок – всичко като комплект, а не като отделен субект политически“, разясни Цветанов.
Запитан дали ГЕРБ има готовност да предложи кандидат за еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева, той каза, че това трябва да бъде ангажимент на тези, които ще управляват страната в този период.

„Няма тази добра комуникация, която трябва да има между Плевнелиев и Радев, за да могат като държавни мъже да определят приоритетите на страната. Борисов призова за служебен кабинет. Няма човек, който да поеме ангажимент и който да стане министър за коледните празници. Опцията това правителство да управлява в оставка – може да бъде само решение на президента. В момента текат процедурите по връчването на мандатите“, припомни Цветанов.

Той каза, че ГЕРБ има много възможности, за кандидати за еврокомисар, който да покрие съответните изисквания. „Българското правителство и институции трябва да имат реален диалог с ЕК и който и да е номиниран ще мине през много сложна процедура“, добави Цветанов. Запитан дали Росен Плевнелиев е вероятен кандидат, Цветанов каза, че той надали се възприема като потенциален кандидат за еврокомисар.

Председателят на ПГ на ГЕРБ коментира и позицията на партията за референдума като посочи, че нито една политическа формация не е имала изразена публична позиция. „Всичко изразявано беше много неясно, всеки се стремеше да не влиза в тази тема. Всички политици носят отговорност за това, че не беще направен информиран избор от българските избиратели“, смята Цветан Цветанов.

Той каза и че темата за Велико народно събрание, за каквото заговори премиерът Бойко Борисов в нощта на изборите, е била поставяна многократно за обсъждане. „Това, което Борисов заяви е, че действително трябва да се мисли по тази тема, но тя е невъзможно да бъде реализирана във формат на 43-то Народно събрание“, посочи Цветанов. По повод въпроса за мажоритарните избори, той каза, че трябва да се съобразяваме с тези над 2 млн. български граждани, които са гласували на референдума. „Политицитие допринесоха за този дефицит. Ние сме в друга ситуация. Трябва да имаме отношение към всички тези 2,5 млн. български граждани“, каза още Цветанов.

Чуйте целия разговор с председателя на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Полина, великолепна сте!