сряда , 18 юли 2018
Начало / България избира / Цветан Цветанов: Нека дадем гласа си разумно и информирано

Цветан Цветанов: Нека дадем гласа си разумно и информирано

Би Ай Ти предоставя един час разговор на основните претенденти за властта, в който да покажат техни човешки качества и политически възможности, за да е вашият избор информиран. В кросфайъра на Би Ай Ти един кандидат-депутат се изправя срещу трима журналисти – Илия Вълков, Силвия Великова и Николай Конакчиев.

Тази вечер в предизборното студио на Би Ай Ти е Цватан Цветанов – кандидат-депутат от ГЕРБ, който е и заместник-председател на партията.

„Няма безгрешни хора, но както в семейството, така и в политиката, преди всичко трябва да бъдеш искрен и преди всичко, трябва да правиш изводи и да извличаш поука, за да не правиш грешки“, посочи Цветанов.

Той е убеден, че обвиненията в съда срещу него са щели да паднат, дори и партия ГЕРБ да не се бе върнала на власт.

„Колкото и да са критиките към съдебната власт, все пак минавайки през три инстанции, има много възможности, както защитата да разясни всички безпочвени обвинения, които бяха отправени, така също и съдебните състави да могат да се произнесат правилно“ казва Цветанов.

Той смята за една от грешките, които е допускал в политиката, фактът, че е обвинявал съдии в пристрастност.

„Извинил съм се на всички честни и достойни представители на съдебната система. Извлякох поуки и промених държанието си като политик“, призна гостът.

Относно изборите, Цветан Цветанов е убеден, че победата ще бъде за ГЕРБ.

„Не толкова, за да бъде наказана арогантността в края на кампанията, а по-скоро заради усещането, че БСП не трябва да се връща на власт.

На президентските избори БСП не излъчи партиен кандидат. За разлика от тях, ГЕРБ игра с чисто партиен кандидат и успя да мобилизира твърдите ядра и получи 840 хиляди гласа. Да ви припомня, че една година по-рано, ГЕРБ получи на местни избори 870 хиляди гласа за листите си. Т.е. ние достигнахме един санитарен минимум. Що се отнася до втория тур, ние получихме една значително по-висока подкрепа – 1 260 ооо гласа. Сега очаквам да достигнем нивата си, които са били на последните парламентарни избори – милион, милион и шестдесет, милион и сто хиляди гласа“ – каза Цветанов.

Като брой депутати, той е убеден че ще са повече, отколкото бяха в 43-тия парламент и че ще се доближат до нивата от 42-рото НС, а защо не и повече.

„Ползвам социологическите проучвания за оперативни нужди в щаба и имам увереността, че ще постигнем убедителна победа. Въпросът е в последните часове, в деня за размисъл, да не се случи нещо като нов „Констинброд“ – нещо, което биха направили БСП“, посочи той.

Цветанов твърди, че партия ГЕРБ не би направила коалиция с БСП поради агресивната кампания, която са водили спрямо ГЕРБ, както и с ДПС и ДОСТ.

„В тази кампания успяхме да направим допълнително представяне на секторните си политики в цялата страна.

И основен акцент на нашата управленска програма е образованието. За да могат тези млади хора, които завършават, да бъдат конкурентоспособни на трудовия пазар. Освен това, ние обвързваме социалната помощ с това, дали детето посещава училище.

Другите съществени секторни политики са здравеопазването, както и намаляване на административната тежест върху бизнеса, също и съдебната реформа, която е задължителна, и тема сигурност, за да можем да отговорим на конвенционалата престъпност.

Повече армия и военни по българо-турската граница при необходимост, също така и провеждане на съвместни учения между армията и полицията на българо-гръцката и българо-македонската граница, и разбира се – въвеждане на видеонаблюдение по границата“ обобщи програмата на ГЕРБ Цветанов.

„Силното дясно, което имахме в началото на демокрацията, доведе до един разпад, повече функция на междуличностните конфликти, до това, кой да бъди първи и затова трябва да се обърнем към всички тези демократично мислещи български граждани: Нека дадем гласа си разумно, нека да го направим на база на информацията, която имаме по време на тази кампания, и за да не допуснем БСП да се върне на власт, защото това е прагматичният вот“,  призова Цветанов.

„Трябва да не даваме шанс на БСП. Нека да бъдем реалисти – България днес се нуждае да продължи по единствения възможен път – европейския. Защото без европейската солидарност, няма как да имаме този икономически ръст. Също така, трябва да избираме – трябва ли да премахваме плоския данък?“, посочи кандидатът за народен представител.

Той смята, че някои от социологическите агенции са тясно свързани с БСП. „Но, ако имаме достатъчно висока избирателна активност, няма да допуснем тези партии, които искат да ни отклонят от правилния европейски път. Тук давам за пример ДОСТ, защото те искат да се явят като един посредник за комуникацията между Бълагрия и Турция. Ние винаги сме казвали, че двете правителства трябва да работят съвместно за една добросъседска дружба, без партии-посредници“ подчерта Цветанов.

Чуйте първата част от разговора с Цветан Цветанов в следващото видео:

Във втората част на разговора, Цветан Цветанов заяви, че, за да има коалиция, трябва да има сходство в целите за управление на държавата и как тя би могла икономически да се развива, а, по думите му, БСП не предлагат подобни управленски решения. Относно призива на Обединените патриоти, Цветанов заяви, че винаги е уважал тяхната позиция.

„Убеден съм, че двете формации биха събрали необходимото мнозинство за пълно мнозинство. Ще има много тежки и съдържателни разговори. Аз съм убеден, че „патриотите“ ще заложат на разумното, на реалистичното, а ГЕРБ предлага точно това“ – категоричен е Цветанов

„Ние искаме да правим политика, която да бъде на принципна, прозрачна основа и, ако това, което ще предложим като управленски решения, ние ще бъдем отворени да бъдем подкрепяни от всички, дори и от опозицията. Защото, някой път, и те могат да бъдат част от решението на проблема“, посочи кандидатът за народен представител.

„Винаги съм призовавал за това да се гласува, да направим правилния, информиран избор и съм убеден, че, когато имаме избирателна активност над 60%. уверявам ви, че и при такава ситуация, ГЕРБ може да има и самостоятелно правителство“ – смята Цветанов.

Той призова всички български граждани да гласуват, въпреки затрудненията в секциите зад граница.

„На президентът Радев политическите му действия са коренно различни от политическите послания по време на кампанията му. Това не е добре за политик, който иска да заеме тази висока позиция. Защото хората избират човек според това, което е казал по време на кампанията. Разбира се, тук искам да благодаря на президента Радев, че по време на кампанията беше казал много неверни неща, но вече, когато участва в международни форуми, той дава висока оценка на кабинета „Борисов 2“, посочи Цветан Цветанов.

Той коментира въпроса за Крим. За това, което се случи в Крим, ние трябва да бъдем много ясни и категорични. Ние трябва да бъдем част от общата позиция на Европейския съюз и от тази гледна точка ГЕРБ няма да направи компромиси в тази област“, подчерта Цветанов.

„Тези санкции са полезни за международното право и за правовия ред, който трябва да се спазва във всяка една държава и България искаме да бъде част от този правов ред „- категоричен е Цветанов.

Той смята, че в момента най-големият въпрос е как ще се реформира НАТО.

„Америка вече иска всяка държава да заделя 2% от своя бюджет за отбрана и в това отношение България вече направи стъпка в тази посока – новият ни бюджет отделя 1.45% за тези нужди. Ние винаги сме били част от всяка една директива, от всяко едно политическо решение, което гарантира сигурността“ – изтъкна гостът.

По отношение на хибридната война, Цветанов заяви, че по време на президентската кампания в ГЕРБ са усетили една добра конструкция за разпространяване на фалшиви новини, една конструкция между про-БСП сайтове, местни сайтчета и също така с про-руска насоченост.

„Затова сега в тази кампания подходихме със сключване на договори с всички възможни медии, дори и тези, които под една или друга форма са били критични към нас. Искахме да имаме договорни отношения, така, както е по Изборния кодекс, за да можем да представим на всички българи, каква е позиицията на ГЕРБ“, обясни той.

Вариантът да противодействаш на хибридната война е повече информация за това, което правиш.

Това медийно присъствие можем да го обвържем с високата избирателна активност, когато се гласува за ГЕРБ. Така противодействаш на контролирания, на купения вот. Обиколих много места по врме на кампанията и на много места се сблъсках с омраза, но днес можем да кажем, че вече имаме кметове и общински съветници от ГЕРБ, които са български мюсюлмани или българо-мохамедани, които са едни страхотни хора. Те са добри и трудолюбиви“, подчерта гостът.

Запитан дали очаква нов Костинбродски сценарий, Цветанов отговори, че от БСП всичко е възможно.

А на въпроса, дали са готови на всичко, за да спечелят, той заяви: „Готови сме на всичко, когато дадем всичко от себе си в една кампания, която е демократична и прозрачна.“

Относно положението на българите в чужбина, Цветанов каза, че сънародниците ни в Чикаго се нуждаят от един културен център, за запазване на традициите и точно за това държавата трябва да отдели средства.

Цветанов още веднъж заяви, че ГЕРБ ще се съобрази с резултатите от референдума и че те ще внесат законодателство за мажоритарни избори.

Какво още каза Цветан Цветанов, вижте в следващото видео.

Вижте също

Бойко Борисов поздрави БСП за мъжката битка, Христо Иванов призова за подкрепа българите в чужбина

Христо Иванов от „Да, България“ се обърна към българите в чужбина, които все още не …