събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Цвета Брестничка: Външното оценяване трябва да оценява системата, не отделния ученик

Цвета Брестничка: Външното оценяване трябва да оценява системата, не отделния ученик

Ежегодните терзания около темата за националното външно оценяване, матурите и класирането след 7-и клас не са нещо ново, а самият формат на изпита е дълбоко сбъркан, убедена е Цвета Брестничка от асоциация „Родители“.

Тя подчерта, че външното оценяване е заложено като начин за оценяване на системата, за да се види кое в нея работи и кое не и как следва да се промени, а не за да бъде оценяване на отделните ученици.

По думите й в 7-и клас тази логика е системно изкривена, тъй като оценката служи за кандидатстване. За нея решението е в разделянето на тези две оценявания.

От една страна, целият ресурс и усилия се хвърлят, за да се подготвят учениците по БЕЛ и математика, докато до голяма степен останалите предмети се смятат за маловажни и не се търси истинско знание по тях, а „избутване“. От друга страна, родителите наливат сериозен ресурс – финансов, времеви, психологически, за да се подготви и класира детето им – и то за един определен кръг от училища, смятани за по-престижни, отбелязва Брестничка.

По думите й е огромен проблем фактът, че оценката на детето не показва реалната картина на работата в училище, тъй като голям процент от учениците ходят на частни уроци. По този начин не може да се оцени и реформира и самата система.

Цвета Бресничка изрази също мнение, че в седми клас децата са в твърде ранна и проблема възраст, за да кандидатстват. Това ли е възрастта за профилиране и определяне на бъдещето, попита тя и предложи този процес да бъде отложен поне с година.

Според нея доброто образование би трябвало да се свързва не само с определен кръг гимназии, а и с „кварталното училище“, в което децата да не се чувстват изпаднали от пътя му.

Тя посочва, че в тези „други“ училища учениците до голяма степен са обречени да тръгнат по писта, която ги отдалечава от възможностите за висше образование, учение в чужбина, реализиране във високия сегмент на пазара на труда.

По думите й това разслояване в 7-и клас се получава в резултат и на социалния статус на родителите, тъй като само по-платежоспособните могат да помогнат на детето да продължи по пътя на по-доброто образование.

Харчат ли ресурс езиковите гимназии и обезсмислят ли ученето на езици преди това, както и до какви проблеми ще доведе закриването на редица паралелки в по-малко населените места – чуйте в разговора с Цвета Брестничка.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …