четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Цвета Брестничка: Нужни са данъчни облекчения за родители с повече деца, а не специални помощи

Цвета Брестничка: Нужни са данъчни облекчения за родители с повече деца, а не специални помощи

Идеята на вицепремиера Валери Симеонов държавата да издържа третите деца в семейството, избягвайки “безотговорното родителство”, коментира в студиото на еМисия България председателят на УС на Асоциация “Родители” Цвета Брестничка.

„Това предложение е хвърлено във въздуха – какво точно означава държавата да издържа третите деца. Хубаво е, че най-после политиците заговориха за това, че семействата трябва да имат повече от две деца. До сега имахме политики, които не насърчават семействата да имат деца. Хората трябва да могат спокойно да отгледат толкова деца, колкото искат да имат. Ние искаме да не се гледа на подкрепата за семействата единствено през призмата на социалните помощи“, заяви Брестничка.

„Трябва да има реално семейно подоходно облагане. Преди да бъдат облагани доходите на едно семейство, да се приспадат доходи за всяко дете, независимо кое поред е то. Така ще бъдат стимулирани хората, които работят и се осигуряват, да имат повече деца, защото парите ще остават в семейството. Всеки ще се чувства отговорен да работи и да задържи парите в семейството“, смята още тя.

Брестничка каза, че има много сериозни изследвания на БАН за нагласите на родителите за работата на държавата за това кое те смятат за работещо и кое не като държавна политика.

По думите й, има държави със сходна на нашата демографска ситуация и даде за пример Унгария. „Те имат изключително гъвкава политика за подкрепа на семействата. Има над 16 вида подкрепа, която семействата могат да получат в зависимост от ситуацията“, каза председателят на УС на Асоциация „Родители“.

„Имаме и други предложения, които са малко по-иновативни. Но когато родителите решат да имат повече деца, се откъсват за по-дълго време от пазара на труда, заради което получават и по-малки пенсии“, обясни Брестничка.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …