неделя , 22 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Цвета Брестничка и Веселин Стефанов за амбицията „всички в клас“

Цвета Брестничка и Веселин Стефанов за амбицията „всички в клас“

Всяко българско дете не само да посещава, а да излиза и грамотно и образовано от училище, като в тази мисия се включат и правителството, и министерствата, и редица институции. Тази идея на премиера Бойко Борисов, изразена на вчерашния Министерски съвет, коментираха в КОД 11-13 Цвета Брестничка от асоциация „Родители“ и Веселин Стефанов, зам.-директор на 51-во училище.

Идеята всички институции да действат в синхрон, а не на парче, е добра, но въпросът е как да се осъществи, коментира Брестничка. Тя напомни, че много деца не ходят на училище не просто защото злонамерено не ги пускат родителите им, а защото в повечето случаи става дума за невъзможност по социално-икономически причини, както сочат редица изследвания. Тя цитира данни, според които броят на отпадналите преждевременно от последната година е 21 хил.

Брестничка отбеляза и високия процент деца, които излизат функционално неграмотни от училищата, макар и формално да се водят като преминали през образователната ни система.

Цвета Брестничка твърди също, че въпреки общественото впечатление, броят на несериозните и неангажирани с образованието на децата си родители съвсем не е толкова голям.

Проблем, според нея, е също, че мерките се мислят почти винаги като санкция срещу родителите – например спирането на детски надбавки, което по думите й изобщо не действа.

Ако семейството е бедно и детето трябва да работи, то то със сигурност ще изкарва повече от надбавките, тези 35 лв. изобщо не са достатъчни, за да се поддържа детето в приличен вид, каза тя.

Според Брестничка много деца отпадат, защото просто не говорят български и затова е важно навреме да влизат в детска градина.

Веселин Стефанов намира идеята на премиера за разумна. Според него в подобни междуведомствени комисии задължително трябва да участват учители и ръководители от системата, училищни психолози и родители.

Според него тези екипи трябва да се сформират на базата на предложения от училищата, Министерството на образованието, МВР и т.н., като пробно започнат работа от септември.

Чуйте целия разговор с двамата гости:

и

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …