четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Цигуларят Теди Папаврами: Добрият музикант трябва да изпитва необходимост да свири

Цигуларят Теди Папаврами: Добрият музикант трябва да изпитва необходимост да свири

Концертът на Теди Папаврами със Софийската филхармония предизвика очаквано голям интерес. И това не е случайно. Цигуларят, роден в Албания, е на сцената от невръстна възраст. Първата му среща с цигулката е едва на 4 години.

„Баща ми беше известен цигулар и учител. Имах възможността да слушам цигулки в дома си. Беше ми интересно. В началото беше като игра, но след това той пожела да ме учи по-сериозно и така всичко започна“, разказа Теди Папаврами в интервю за Кремена Николова.

Признава, че заради липсата на търпение му е било трудно да учи. Скоро обаче за Теди започват да говорят като за детето-чудо на Албания. Той дебютира на сцената 5-годишен, 8-годишен вече свири с филхармонията на Тирана.На 11 години вече изпълнява Първия концерт на Паганини. Тогава с помощта на френски музикант заминава за Франция, за да продължи образованието си.

Теди Папврами се дипломира със специално разрешение едва 15 годишен. Днес той говори за това с изключителна скромност.

„Нивото на Парижката консерватория по това време беше толкова високо. За да уча цигулка, трябваше да работя много повече в младежките си години. Беше нормално, защото ако искаш да си професионалист, трябва да учиш много, докато си млад“, категоричен е цигуларят.

Следват награди от престижни конкурси и концерти с някои от най-големите диригенти и музиканти.

„Единствоеното нещо, което имаше значение за мен беше да свиря възможно най-добре. Не съм си мислил особено много за популярността. Единственото, което осъзнах е, че да свириш е прекрасно и просто се опитвам да дам най-доброто от себе си“, признава още той.

Казва, че най-важното, за да бъдеш добър музикант, е да чувстваш наистина необходимост да свириш.

Въпреки разнообразния си репертоар, цигуларят има своите музикални пристрастия.

Да слушам Бах. И да го свиря, разбира се, признава Теди Папаврами. Освен музиката, той има интерес и в литературата – превежда на френски език стиховете на големия албански поет Исмаил Кадере.

„Това беше много красива възможност, защото търсеха преводач и ме избраха, защото преведох няколко страници, които има харесаха. Харесва ми да превеждам. Това е хубав начин да правя нещо, свързано с литературата, да се опитам да подобря френския си. Много, много ми харесва. Тази работа е напълно различна от свиренето на цигулка, не е толкова физическа. Всъщност в момента не превеждам, но го правих 15 години“, споделя той,

Междувременно Теди издава и автобиографична книга „Фуга за соло цигулка“, в която описва пътя си от малка, затворена за света Албания, до големите сцени. Скоро получава покана да участва в телевизионната адаптация на „Опасни връзки“ по Шодерло дьо Лакло с Катрин Деньов, Рупърт Еверет и Настася Кински.

Въпреки различните си проявления, е категоричен, че винаги се стреми да бъде себе си на сцената.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …