неделя , 18 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Цигански колела“ – първият двуезичен спектакъл за красотата на ромската култура

„Цигански колела“ – първият двуезичен спектакъл за красотата на ромската култура

В минутите ни за култура ще ви запознаем Здрава Каменова – автор и Наталия Цекова – актриса, създатели на двуезичния спектакъл „Цигански колела”. Според тях спектакълът запълва съществена липса и допринася за разнообразието на културния живот на столицата. Подробности за идеята и спектакъла двете дами разказаха в предаването еМисия България.

„Ние не сме единствените създатели. С нас е Калин Ангелов, който е съавтор на текста и режисьор, както и акордеонистът Кирил Петров. Имаме и един чудесен продуцент – Вилма Стоянова“, посочи Каменова.

„Нашето представление е различно с това, че се осмелихме да посегнем към една тема, към която трудно се посяга и тя е ромската култура. Моето вдъхновение ме връхлетя – това е Наталия, която е първата дипломирана актриса от НАТФИЗ с ромски произход. Тя е много горда със своя произход“, посочи сценаристът.

„Попаднах в един друг свят. Тя ме запозна с ромската общност. Заведох детето си на гости на академик Христо Кючюков. Като излязохме като от къщата му детето ми каза: „Мамо, аз никога не съм виждал толкова много книги“. А той всъщност е циганин. Имах голяма борба, пишейки този текст, защото непрекъснато заставах от двете страни. Има проблем с етноса, но пък трябва да проявим колко красиви неща има в него“, обясни Каменова.

„Аз съм приела това като кауза – не да обяснявам, а да се опитвам да показвам другото лице на общността си. Мисля, че това представление е крачка към това да се променят клишетата. Този спектакъл ни занимава с това да се върнем към магията“, сподели Наталия Цекова.

„Аз, като ромка, от това, което съм анализирала през годините, смятам, че чисто политически на някой му е изгодно този етнос да изглежда в момента по този начин. Тези хора имат друга визия, фолклор, имат история“, подчерта Цекова.

Представлението можете да гледате на 9, 11, 18 и 27 октомври в AM STUDIO на ул. „Раковски 149“ в София. Вижте повече за спектакъла „Цигански колела“ в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …