петък , 20 юли 2018
Начало / България избира / Цецка Цачева: Мога да казвам „не“

Цецка Цачева: Мога да казвам „не“

Да работи срещу политическата апатия на хората. Да работи за модернизацията на българската армия. Да активизира неправителствени организации в подкрепа на президентската институция.

Тези ангажименти пое в ефира на Би Ай Ти кандидатът за президент Цецка Цачева, издигната от партия ГЕРБ. Тя бе изправена пред въпросите на трима журналисти – Илия Вълков, Силвия Великова и Емилия Милчева.

Би Ай Ти потърси какво показаха знаците от времето и припомни какво се е случило в годината на раждане на Цачева, както и в следващите, важни както за нейния личен живот, така и за живота на България и света. Вижте паметните събития, събрани в няколко минути:

Цецка Цачева каза, че в ГЕРБ още през април и месец май са се водили разговори, а тя е получила доверието на колегите и на лидера на партията. Затова е приела да бъде кандидат на ГЕРБ за държавен глава.

„Много важно е и обстоятелството, че аз тръгнах в тази кампания с опита от Народното събрание и научените уроци от българския парламент. Нескромно звучи, но това ми дава предимство в работа с политическите сили. Освен това президентът, който трябва да олицетворява единствтоо на нацията, трябва да се сблъсква с проблемите, които има един председател на парламента“, каза Цачева.

Тя подчерта, че може да казва „не“ дори на Бойко Борисов и вече го е доказвала в пленарната зала. „Достатъчно е да се прегледат архивите. Казвала съм го и по време на контрол, и с мои гласувания, и в първия ми мандат като председател, и в настоящия, когато съм имала позиция“, подчерта кандидатът за държавен глава. И припомни, че последно е казала „не“ на Борисов при гласуването на Кодекса за социално подпомагане за повече добавки за майките на деца с увреждания. „Бях много остро критикувана от премиера на събиране в НДК на актива на ГЕРБ. Дори от трибуната тогава той заяви, че искам да сменяме бюджета от средата на годината. Мога да казвам „не“, категорична е Цачева.

Тя сподели, че е човек с нормални емоции и е имало случаи, в които, прибирайки се и оставайки сама със себе си, денят й много често минава на лента. „Сигурно е имало ситуации, в които съм разсъждавала върху критика, отправена към мен“, добави Цачева.

На въпрос какво би направила, ако предстои избор на спорен Конституционен съдия, тя каза, че вече е изразила позицията си. „Това е един от случаите, в които не се съобразих с решението на моята парламентарна група. Не съм подкрепила тази госпожа (Венета Марковска – бел. авт.). Тогава постъпиха сигнали от неправителствени организации, на които, според мен, не се даде достатъчно добър отговор. Днес това не може да се случи, защото в правилника е развита нарочна процедура. Във всички случаи щях да реагирам. Президентът нямаше друга реакция. Бих използвала правомощията на държавния глава – работата на президента да информира НС за основен кръг от компетентностите и въпросите му. Бих искала да оплътня компетентностите на президентската институция“, каза Цачева.

Тя коментира и закона за лобизма и поправката „Мери Джейн“ (В Закона за наркотичните вещества и прекурсорите беше направена поправка, публикувана в Държавен вестник без указ на президента. Поправката променяше радикално режима за реклама на стоки с изобразени на тях наркотични вещества от забрана към разрешение. А наред с това се оказа, че в пленарна зала изчетеният от председателя на здравната комисия текст е различен от написания в законопроекта – и различен от публикувания в Държавен вестник).

„Първо, в пленарна зала имаше едно гласуване, което е извън доклада на Комисията по здравеопазване. Факт беше, че няма как без указ на президента да се обнародва поправката“, посочи Цачева и припомни подробноси около казуса.

По въпроса за лобизма, тя каза, че е излязла с най-емоционалното си изказване в парламента. „Веднага внесох законопроект – въпросът беше решен. Тогава в обществото с основание започна дебат за лобизма. Заявих, че ще започна серия от инициативи във връзка с уреждане на отношенията по повод на лобизма. А отношенията се уреждат със закон. В България нямаме практика и традиции в лобизма. Трябваше да се направят няколко последователни стъпки. В правилника за организацията и дейността на НС въведохме регистри на страницата на НС така, че да е ясно кой народен представител с какви законови инициативи участва в работата на НС. Нещата се случват между първо и второ четене“, добави претендентът за „Дондуков“ 2.

Тя коментира и темата за адвокатското дружество „Акцио Консулт“ ООД като обясни, че това е дружество с петима съдружници, което е декларирала през 2009 г. Регистрът е публичен. От 2009 г. до момента подава нулеви годишни декларации. Останахме трима съдружници. Това е дружество, което не работи и го приемам като част от личните нападки“, обясни Цачева.

Тя отговори и на въпрос на проф. Христофор Караджов от университет в Калифорния, който е останал обезпокоен от изказването й, че личните права на хората трябва да отстъпват пред държавни и други интереси и моли да обясни позицията си.

„Аз съм юрист. При мен няма дилема сигурност или права. Законът, върховенството на закона и правовата държава са в основата на демокрацията. България е страна по редица международни актове, аз съм и адвокат. Българската Конституция не признава колективни права“, отговори Цачева и намекна, че е изказването й е останало неразбрано.

Претендентът за държавен глава коментира и казуса със седемте турски граждани, които България предаде на Турция. „Много вярвам, че нашите институции са разполагали с информация, с която аз не разполагам. Давам становище когато познавам фактите. Без да познавам конкретните факти не мога да дам становище. Убедена съм, че институциите имат информация“, посочи Цецка Цачева.

Тя бе запитана и какъв е приносът на ГЕРБ за българската демокрация като посочи, че във всяка една от сферите има принос, но призна, че има и неща, за които продължава да се работи. По време на предизборната кампания й е направил впечатление въпросът за толерантсността. „Да накараме и наши сънародници от смесени райони да приемат, че има и друга политическа сила, освен една единствена, която се заявяваше за стожер на нейните права и интереси. С оглед демократичните ценности, които означават и политически плурализъм и многообразие. Щастието е в равновесието, в баланса. Хората са с житейска мъдрост. Отрудени хора от по-малки населени места. Всеки се притеснява за близките си, за стабилността на семейството си, да бъде подреден животът им – да си изучат децата, да започнат работа. Дори нашите опоненти признават, че там, където има повече асфалт, се живее по-добре“, каза Цачева.

Кандидатът на ГЕРБ видя и какви са очакванията на хората от Плевен към бъдещия президент и прие за добре фактът, че те спокойно и свободно изразяват мнението си. „Много шеговити моменти има и в самата кампания. Хората казваха – къде е министърката, да се снимаме с нея. Това сме ние, многолик е българският народ“, коментира Цачева.

Тя е категорична, че за неразбирането и незаинтересоваността на хората към политиката, вината е само на политиците. „На последните парламентарни избори през 2014 г. онова, което ме притесни, беше, че над 50% от имащите право на глас не го упражниха. Това означава разочарование от политиците и липса на увереност, че от твоя глас и активна гражданска позиция зависи политиката и облика на държавата като цяло“, анализира Цачева.

Тя е категорична, че нейн основен опонент е политическата апатия и призовава за висока активност. Още повече, че вече има възможност и чрез квадратчето „Не подкрепям никого“ да се изрази мнение и позиция. „Истинската демокрация за мен са работещите институции. Когато имат доверието на българските граждани, тогава и гражданите ще имат доверие към тях“, смята претендентът за държавен глава.

Тя отговори и на въпрос на професора по математика в университета в Тулуза Любомир Гаврилов, който я попита как разбира българското гражданство, неговата роля и неговото значение в XXI век.

„Това е връзката между лицето и държавата, чиито гражданин си, което включва пакет от права и задължения. Българите във Франция са едни от най-активните. Общувала съм с тях още по времето на 41 и 42-ро НС. Те бяха много активни за създаване на район „чужбина“. В парламента мнозинството и решенията, които се постигат, трябва да бъдат възможните решения. По отношение на район „чужбина“ имаше две пречки – колко мандата да има, както и как трябва да се номинират кандидатите в листите – дали да бъдат наши сънародници извън страната или по партийни листи. Моето виждане за нещата, да бъдат гарантирани правата на всеки един гражданин за участие в избори, е електронното дистанционно гласуване“, заяви Цачева.

Тя каза, че вероятно в друг състав на Народното събрание тази тема отново би се разглеждала. „Положила съм необходимите услия, това е нещо, което не успях да защитя“, призна тя. Каза и че през годините се е срещала с няколко поколения български емигранти – политически, както и представители на първата вълна след промяната през 90-те години.

„Не искам да ги разделям. Дано не им стане тъжно, но се срещам в кампанията с техни родители, които ме молят да направя така…държавата да направи така, че децата им да се върнат. Някои родители са останали сами, показват им снимки“, разказа кандидатът на ГЕРБ.

Тя каза, че връщането на българите от чужбина зависи от икономическия просперитет на държавата и посочи, че наши етнически сънародници в Молдова и Украйна са по-българи от нас в някои отношения.

Президентът няма пряко влияние върху политическите процеси, но той трябва да насърчава политики в интерес на всички български граждани. Всичко се свежда до по-добри икономически показатели. Президентът работи в интерес на гражданите, така и те могат да бъдат в подкрепа на президента“, каза още Цачева. В контекста на темата за президентското вето, тя посочи, че като държавен глава ще работи за активизиране на неправителствени организации в подкрепа на президентската институция.

На въпрос дали би свикала Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) тя каза, че той се свиква, когато има заплаха за националната сигурност. „Днес няма заплаха за националната сигурност. Няма ситуация, която да налага свикването на КСНС“, категорична е Цачева.

Тя подчерта, че ще работи за модернизация на армията. На въпрос дали като върховен главнокомандващ на Българската армия ще държи всяка военна сделка да бъде придружена и с офсет, тя обясни, че конкретните сделки и конкретното управление се осъществява от правителството, а президентът няма правомощие реално да се меси в подобни сделки.

„Бих насърчила всеки проект, който е достатъчно аргументиран, обоснован, такива, каквито са до момента и с решение на парламента одобреното модернизиране на българките военно-въздушни и военноморски сили. Има нужда нашата армия. Това е поет ангажимент. Разбира се трябва да се мисли и за сухопътните сили. Да продължи процеса на модернизиране, да бъде професионална“, подчерта още Цачева.

Тя каза, че когато говори, че искам да видя образована българската нация, включва и образование, и култура, тъй като това е комплекс от дейности.

„За мен равновесието, балансът и хармонията, е нещо, което се постига най-трудно, но е най-истинско“, добави още тя.

Изненадата, която екипът на Би Ай Ти подготви на Цецка Цачева, е кратко видео със сина й Румен Данговски. Той каза, че не се е опитвал да избяга от политиката, а винаги се е впечатлявал от различните пъзели и игри и това е прераснало в решаване на задачи по математика и физика.

„Математиката е много интересна, защото е и до изграждане на теории, които се опитват да обяснят различни процеси не само в абстракцията математика, но и във физиката и естествените и природните науки“, разказа Данговски.

Той каза, че пътищата, по които са поели двамата с майка му, са много различни. „Винаги сме се подкрепяли. В квантовата механика има скачени частици, които си комуникират, независимо на какво разстояние във вселената са разположени. Винаги с майка ми сме били житейски патрньори“, увери Данговски и каза, че двамата са си помагали във всякакви житейски ситуации.

„Получи пълната моя подкрепа. Каза ми, че влиза в това състезание, каза ми, че се вълнува и че очаква интересно състезание“, добави е синът на Цецка Цачева.

„Тя винаги ми е казвала да направя от лимона лимонада. Именно за това смятам, че майка ми ще бъде идеален президент. Има изключителна способност да се справя с най-трудните ситуации. В много конфликтни ситуации, в които страните не вярват, че може да има решение, тя работи много дисциплинирано до самия край, докато се намери правилния баланс и докато се извлече най-сладкото от най-киселите ситуации“, подчерта Румен Данговски.

„Мамо, обичам те. Цяла Америка е с теб. Аз стоя начело. Не спирай да приемаш моята енергия, независимо на какво разстояние се намираме един от друг и аз много ти благодаря, че всеки ден получавам твоята позитивна енергия и това много ми помага“, обърна се към майка си Данговски.

„Това дете го откриха плевенските учители още в началното училище. Бяха му дали едно списание математика с някакво приложение. Той решил задачата, потърсиха ме от Института по математика и предложиха да учи в математическата гимназия в София. Моите думи тогава бяха: „Преди да стане математик, трябва да стане човек“, спомни си кандидатът за президент.

„Той е продукт на българската образователна система. Безкрайно съм благодарна на учителите. За съжаление, обществото в момента, според мен не им отдаваме дължимата грижа. Мама е пенсионирана учителка, сестра ми и етърва ми са учителки“, призна Цачева.

Запитана какво я разплаква, тя сподели, че това може да бъде всичко човешко или хубава песен, например. Тя си припомни, че по време на кампанията в Кърджали, Смолян и в Пазарджик е имало много емоционални моменти.

Цачева каза, че е била много приятно изненадана от вицеадмирал Пламен Манушев, който в Кърджали взел микрофона и изпял родопска песен, защото е бил самодеец и е бил в ансамбъла на флота.

Емоционална или дисциплинирана? „Има места, на които човек трябва да е дисциплиниран. Хората ми казват, че изглеждам много студена и сериозна в парламента, а в обикновен разговор съм достъпна и емоционална. Представяте ли си, ако в шеги и закачки минава работния ден в парламента“, запита реторично Цачева.

Ето и какво казаха близките на кандидата за държавен глава за нея, за впечатленията си от общуването с нея и какво споделиха хората от родното й село:

„Едва ли съм играла на жоменка с книгата, но истината е, че дългите ваканции бяха много приятни. Събирахме се много деца, а сега вече не е така. Няма интернет, а децата не могат без интернет. В община Угърчин в момента са останали много малко и то както аз казвам, по-скоро лятно обитават къщите, а възрастните хора през зимата ходят при децата си в градовете. Много е тъжно, ако през този сезон се мине през селото“, призна Цачева.

Запитана дали според нея в България трябва да бъдат легализирани леките наркотици, тя каза, че е консервативна по отношение на тази тема. „Може би защото възрастово съм отдалечена, но мисля, че за нашето общество все още е рано това да се случи“, смята Цачева.

„Търся и се обръщам директно към гражданите на България. От тези, които са в държавата и тези, които временно живеят извън нея“, добави още кандидатът за президент, издигнат от ГЕРБ.

Чуйте целия разговор с кандидата за държавен глава Цецка Цачева в следващото видео:

Вижте също

Бойко Борисов поздрави БСП за мъжката битка, Христо Иванов призова за подкрепа българите в чужбина

Христо Иванов от „Да, България“ се обърна към българите в чужбина, които все още не …

3 коментара

 1. Прицидент

  Тея не разбраха ли, че колкото по-често показват това недоразумение,,толкова по-малко хора ще гласуват за него …
  Хахахахаххаххх

 2. Аз изглеждам по-женствен в рокля и перука от Цецка.

 3. Дървосекачът

  Увлекателен разказвач е г-жа Цачева…докато Човек Се усети.
  – какво ли Би казал проф. Караджов (Калифорния) на нейния ‘отговор’ ?! …ами г-на от Франция ?! ….и колко ли Семейства ще трябва да си купуват нов телевизор (, защото от ‘радост’ на изказването-й Защо Имаме Близо 3 Милионна Диаспора …телевизорът-им не издържал примерно ;- )
  – къде Без отговорът на Въпроса що СА свършили ГЕРБ ?!
  … Вижте, Хора – Е ясно че ГЕРБ са Силовашката част на ‘наште’. Очевидно че г-жа Цачева им Е от ‘тежката артилерия’ на Изпипаните кадри на партиятаОбщоначалничка.
  Дано г-н Данговски има успех в СтриктноСемейните развития !