четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Жива връзка / Центърът „Тумо“ в Армения: Когато образованието срещне въображението

Центърът „Тумо“ в Армения: Когато образованието срещне въображението

Анимация, видео игри, социални мрежи, роботи, играчки – представяли ли сте си някога, че училището може да бъде мястото, където всичко, родено във въображението ви, може да стане реалност? Едно такова почти нереално място съществува в Ереван. Десислава Микова се срещна с неговия директор на Глобалната конференция на Teach for All в Благоевград и сериозно се замисли да се върне в училище.

Когато образованието срещне технологиите, изкуствата и свободата на въображението, учениците на бъдещето нямат търпение да влязат в класната стая. Особено когато тя няма… нищо общо с класна стая. Това е центърът за творчески технологии „Тумо“ в арменската столица Ереван.

Вече пет години хиляди деца идват тук след училище – рисуват анимационни герои и комикси, разработват видео игри, проектират уеб сайтове, овладяват социалните мрежи, снимат филми. Мари Лу Папазян е един от идеолозите зад „Тумо“ и директор на центъра от създаването му.

Мари Лу Папазян, основател на творчески център „Тумо“, Ереван, Армения разказа, че това не е точно училище, а допълнение към образователната система.
„Училището предлага обучение, и то добро, по всички необходими предмети като математика, физика, езици, които са много важни, но след това ние вземаме тези знания и ги прилагаме в други сфери, до каквито, доколкото разбирам, в училище децата нямат време да достигнат“, посочи Папазян.

„Има много интересни умения, които придобиват – от програмиране до интернет грамотност, използване на различни софтуери и адаптирането им за собствените им нужди, продуциране, създаване на музика, на анимации, видео истории, документални филми. И всичко това винаги с помощта на технологиите“, добави директорът на центъра.

Центърът „Тумо“ е кръстен на големия арменски писател Ованес Туманян и се намира в сърцето на парка „Туманян“. Основан е с финансиране от фондацията на американския интернет предприемач Сам Симонян. За развитието на образователните програми разчита на система за самоиздръжка.

„Тумо“ е отворен за всички деца, навършили 12 години. Всички ресурси на центъра са на тяхно разположение за неограничено време. Всеки ученик може да участва в различни проекти и работилници в зависимост от интересите и желанието си. Тумоняните, както ги наричат тук, плащат еднократен депозит, който се равнява на около 40 лева, и получават парите обратно, когато завършат обучението си. В този смисъл „Тумо“ предлага обучение по уеб дизайн, разработване на игри и изкуства практически безплатно.

По професия Мари Лу е строителен инженер. Ръководила е строителството на внушителни обекти на много места по света, но нарича „Тумо“ най-голямото си постижение – освен по отношение на конструкцията, и по отношение на социалната роля. Заедно със съпруга ѝ Пегор Папазян произхождат от арменската общност в Ливан. Истински космополити и в лично, и в професионално отношение, те живеят в Испания, Калифорния, Ню Йорк. През 2005 г. обаче вземат решение да се установят в родината на предците си.

Мари Лу признава, че се е сблъскала с много трудности – и като жена, ръководител на големи строителни екипи от мъже, и като чужденка в пост-съветска Армения.

„Тумо“ е логичното продължение на дългогодишната работа на Мари Лу в сферата на образованието. Майка на пет деца, тя започва да мисли в тази посока, когато най-големият ѝ син, вече завършил Харвард, тръгва на училище. По-късно завършва магистърската програма по образование и технологии в университета „Колумбия“. Още в зората на интернет епохата Мари Лу използва глобалната мрежа като образователна платформа. Нейният проект „Трите нара“ свързва ученици в Армения с техни връстници от арменски училища в диаспорите по света.

Центърът сбъдва друга мечта на Мари Лу – възможност младите хора в Армения да получат образование на световно ниво и да изградят умения, които ще ги направят конкурентоспособни на глобалния пазар. Идеята намира подкрепа в много влиятелни хора в различни сфери – в Борда на съветниците влизат вицепрезидентът на Туитър Рафи Крикорян, художничката на „Пиксар“ Катрин Сафарян, музикантът и вокалист на System of a Down Серж Танкян. Целта на хората, обединени зад „Тумо“, е Армения да предлага работни места за най-квалифицираните кадри, а не да подготвя квалифицирани кадри за износ на международния пазар. Творческата среда в центъра също отразява това новаторско мислене.

В „Тумо“ учениците работят на специално проектирани индивидуални комютърни модули, които заместват чиновете. Те са свързани с електрическата мрежа на тавана и с безжичната интернет мрежа. В „Тумо“ средата е предпоставка за пълната свобода на творчеството в образователния процес.

Обучението в „Тумо“ е силно индивидуализирано. С помощта на иновативни уеб приложения, всеки ученик получава собствена програма, която обхваща всичките му интереси – от роботика до творческо писане. С всеки завършен проект расте и онлайн портфолиото на ученика. Накрая то показва уменията на ученика при кандидатстване за работа или в университет. Това е нещо като непрекъснато растяща диплома, която отразява динамичното образование в „Тумо“.

В „Тумо“ децата наистина създават каквото си поискат. Зеленчуци, ужасяващи чудовища и всякакви въображаеми създания „оживяват“ в работилницата за играчки. Малки и големи се забавляват, докато лепят и шият заедно с един от най-значимите дизайнери на такива герои – Дерек Рип от американската телевизионна компания за детски предавания Николодеон.

Макар да не замества традиционното образование в Армения, „Тумо“ го допълва с онези предмети, които превеждат теорията в практика, свързват образованието с бизнеса и истинския живот. Тук учениците придобиват уменията, които ги подготвят за реалностите на XXI век.

Само пет години след създаването си центърът за творчески технологии „Тумо“ има филиали в още четири града в Армения, включително в Нагорни Карабах. Чрез лектори от различни професионални сфери и краища на света „Тумо“ попива знания и умения, които предоставя на учениците в Армения, за да ги превърне в способни, свободни, четящи и творящи граждани – на света и на 21 век. Какво го определя Мари Лу, „Тумо“ е едно истинско чудо.

Вижте различното училище в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …